FORMULA 1

Ferstapen najbrži u SAD-u: Nizozemac povećao prednost u odnosu na Hamiltona

U generalnom poretku vozač Red Bulla ima 11 poena više

Ferstapen: Slavio pred oko 140.000 navijača. TWITTER

E. Ćosić

24.10.2021

Nizozemski vozač i član Red Bulla Maks Ferstapen (Max Verstappen) došao je do osme pobjede u sezoni. On je slavio na Velikoj nagradi SAD-a pred oko 140.000 navijača. Tako je Nizozemac povećao prednost u generalnom plasmanu ispred Luisa Hamiltona (Lewis) koji je bio 2. u utrci VN Sjedinjenih Američkih Država.

Hamilton je odlično otvorio utrku i ostvario prednost. Dugo je Britanac održavao prednost, a trenutak iz 30. kruga promijenio je situaciju na stazi. Ferstapen je po drugi put mijenjao gume, dok je Hamilton ostao na stazi još sedam krugova. Trošio je pneumatike, a kada je otišao na drugu promjenu, imao je zaostatak od osam sekundi. 

Na kraju je smanjivao zaostatak za Ferstapenom, ali je Nizozemac uspio da ostane na čelu do prolaska kroz cilj. Drugi vozač Red Bulla Serhio Perez (Sergio) je završio na 3. mjestu.

Kada je riječ o generalnom poretku, Ferstapen je sada povećao prednost na 11 poena u odnosu na Hamiltobna (287,5 - 276,5). Treći je Valteri Botas (Valtteri Bottas) sa 185 osvojenih bodova. 

Naredna utrka vozi se u Siudad Meksiku 7. novembra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.