SAVJETI

Treba se osigurati na vrijeme: Kako pripremiti auto za zimu

Od svakog vozača očekuje se da ima barem minimalno znanja, ali i svijesti

Automobil treba pripremiti za zimske uvjete. Ilustracija

Piše: N. Demirović

27.10.2021

Iako je zima još poprilično daleko, nije zgoreg pripremiti svog limenog ljubimca za hladnije dane na vrijeme. Što prije počnete misliti na to kako da svoj automobil zaštitite od hladnoće, snijega, soli na putevima i drugih "neprilika" koje zima donosi, to ćete biti spremniji za hladne izazove. 

Pred početak svake zimske sezone vozači se iznova suočavaju s istim dilemama, ali i zebnjama - od toga hoće li i kada na automobil staviti zimske gume pa do straha da će ih s prvim mrazevima izdati akumulator. Od svakog vozača automobila očekuje se da ima barem minimalno znanja, ali i svijesti o tome šta treba uraditi kako bi pripremio svoje vozilo za zimu. 




Važne teme

Bez obzira na to što se zakoni o sigurnosti saobraćaja i pravilnici o upotrebi zimskih guma s vremena na vrijeme mijenjaju, zdrav razum nam govori da po snijegu ne trebamo voziti bez odgovarajućih pneumatika.

Polemike o kupovini i upotrebi zimskih guma često zasjene druge također važne teme kada je riječ o vožnji automobila zimi. Jer, da biste uopće pokrenuli automobil, potrebno je da imate ispravan akumulator koji vas neće izdati ni kada se temperature zraka spuste daleko ispod nule. Baš kao što ni zimske gume ne kupujete pred svaku zimsku sezonu, i akumulator je stavka koju ćete morati mijenjati na svakih nekoliko godina.

Još jedna veoma bitna stavka koju trebate prekontrolirati na vašem automobilu uoči zime i pojave mrazeva jeste rashladna tečnost. Ljeti vam je bilo dovoljno da letimično bacite pogled ispod haube i uvjerite se da je nivo ove tečnosti u prelivnom sudu između oznaka "min" i "max", ali tokom zime je od vitalne važnosti za motor vašeg automobila da antifriz djeluje i da se rashladna tečnost neće smrznuti čak ni na najnižim temperaturama koje mogu zahvatiti naše podneblje. U principu, najbolje je da vam prilikom svakog redovnog malog servisa, koji se obavlja barem jednom godišnje, majstor provjeri stanje rashladne tečnosti, ali ako na servisu niste bili duže od godinu, obavezno prekontrolirajte kod majstora nivo antifriza uoči nastupajuće zime. 

Veoma često

Jesen i zima su godišnja doba kada ćete zbog obilnijih padavina češće nego inače koristiti brisače. Zato je posebno važno da u ovom periodu istrošene metlice brisača obavezno zamijenite novim. S druge strane, zbog prljavijih kolovoza u zimskim uvjetima saobraćaja, od novih brisača nećete imati mnogo koristi ako nemate odgovarajuću tečnost za pranje "šoferšajbne" koja se neće zalediti u brizgaljkama na mrazu. Ne zaboravite da odmah nakon kupovine zimske tečnosti za stakla aktivirate uređaj za prskanje dovoljno dugo da sredstvo protiv smrzavanja prođe kroz čitavu instalaciju, do same prskalice.

Niske temperature u kombinaciji sa snježnim padavinama ili visokom vlagom u zraku utječu na to da se male količine vode koje dospiju između okvira vrata i zaptivne gume (kedera), ali i u bravu u vratima - smrznu, zbog čega ćete imati muku da otvorite vrata. Čak i ako vam to pođe za rukom primjenjujući silu, na taj način oštećujete keder. Da se to ne bi dešavalo, potrebno je uoči prvih mrazeva i snježnih padavina premazati ove gumene selove sredstvom protiv smrzavanja ili običnim glicerinom, koji možete kupiti u svakoj apoteci. Kako ne bi ledile, brave podmažite i antikorozivnim sprejem (kao što je WD 40).

Postoje i neke „sitnice“ koje su, također, sastavni dio života svakog vozača koji koristi svoj automobil zimi, kao što su strugači leda, metlice za čišćenje snijega i slično. Te stavke su vam neophodne i većina vozača ih je, vjerovatno, negdje odložila nakon prošle zime, pa samo treba da ih pronađe.

Motorno ulje

Na prvom mjestu, čuvajte se falsifikata - ima ih svuda i pritom su pakiranja toliko vjerno kopirana da ni iskusan prodavač ulja ne može primijetiti razliku. Kvalitet i odgovarajuće karakteristike ulja su naročito važni u zimskom periodu, prilikom jutarnjeg starta motora.


Dobro je znati

- Ukoliko vam zaledi brava na automobilu, uzmite glicerin za kedere. Njim namažite gumene dijelove u okviru vrata i spriječite pojavu leda na tim mjestima.

- Ukoliko vam tokom noći zalede stakla, najbolje je koristiti tečnost za pranje vjetrobranskog stakla, dok sa struganjem treba biti maksimalno oprezan.

- Bilo da vozite automobil s dizelskim ili benzinskim motorom, tokom zime je posebno važno da količina goriva u rezervoaru ne pada ispod jedne trećine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.