FORMULA 1

Hamilton trijumfom u Kataru smanjio zaostatak za Ferstapenom

Britanac zakomplicirao utrku za šampionsku titulu

Hamilton: Sedma pobjeda sezone. AFP

Piše: A. V.

21.11.2021

Aktuelni svjetski prvak Formule 1 Britanac Luis Hamilton (Lewis) pobjednik je VN Katara na stazi Losail čime je smanjio zaostatak za liderom svjetskog šampionata Nizozemcem Maksom Ferstapenom (Max Verstappen) na osam bodova uoči zadnje dvije utrke.

Hamiltonu je današnja pobjeda bila sedma ove sezone, a 102. u karijeri.

Sedmerostruki svjetski prvak bio je najbrži u kvalifikacijama, a prvu poziciju obranio je i tokom utrke. Odlično je startao i potom kontrolirao utrku do posljednjeg kruga.

Pomogla mu je i kazna koju je Ferstapen dobio prije početka utrke. Naime, dva sata prije starta Valteri Botas (Valtteri Bottas) i Maks Ferstapen su kažnjeni zbog nepoštivanja žutih zastava na kraju subotnjih kvalifikacija. Ferstapen je u kvalifikacijama bio drugi, no pomaknut je za pet mjesta, dok je Botaa kažnjen s tri mjeta unatrag, nakon što je kvalifikacije završio kao treći.

- Ovi bodovi su nam bili potrebni. Zaista sam zahvalan na ovim bodovima. Osjećam se dobro, osjećam se u formi, spremnijim nego što sam se ikad osjećao. Jedva čekam zadnje dvije utrke - kazao je Hamilton.

Do kraja sezone ostale su dvije utrke, a nevjerojatno uzbudljivo prvenstvo nastavit će se za dvije sedmice premijerom u Saudijskoj Arabiji. Finalna utrka održat će se u Abu Dabiju 12. decembra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.