VELIKA NAGRADA ABU DABIJA

Direkcija F1 odbila žalbu "Mercedesa", titula ostaje u rukama Ferstapena

"Mercedes" je tvrdio da je bolid 33 pretekao bolid 44 tokom perioda bezbjednosnog vozila u 18:32 i da je time došlo do prekršaja člana 48.8.

Ferstapen slavi trijumf u Abu Dabiju. AFP

M. K.

12.12.2021

Ekipa Formule 1, Mercedes, nakon kraja utrke za Veliku nagradu Abu Dabiju u kojoj u dramatičnoj završnici slavio Maks Ferstapen (Max Verstappen), žalila se ne trijumf Nizozemca i tražila od organizacije F1 da mu se oduzme titula, zbog, kako tvrde, nepravilnosti tokom utrke, a tu najviše misle na Maksovo prestizanje Hamiltona dok je "safety car" bio još na stazi.

Međutim, direkcija je odbacila žalbe.

- Mercedes je tvrdio da je bolid 33 pretekao bolid 44 tokom perioda bezbjednosnog vozila u 18:32 i da je time došlo do prekršaja člana 48.8. Red Bull je tvrdio da bolid 44 nije prestignut, da su oba vozača dodavala i puštala gas, kao i da postoji "milion" presedana u vezi sa preticanjem tokom prisustva bezbjednosnog vozila, navodi se u saopštenju direkcije utrke.

Direkcija je objasnila "da je Ferstapen u jednom veoma kratkom periodu bio blago ispred bolida 44 u trenutku kada su obojica vozača ubrzavali i kočili, ali da nije pretekao Hamiltona sve dok se period bezbjednosnog vozila nije okončao. Zbog toga je protest odbačen", prenio je SK.

To znači da je titula prvaka nakon ovog i definitivno u rukama Nizozemca.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.