NASLIJEDIO ŽANA TODA

Muhamed Ben Sulajem izabran za novog predsjednika FIA-e

Sulajem je postao prvi neevropski predsjednik FIA-e, od koga se mogu očekivati značajne promjene u funkcionisanju krovnog automobilističkog tijela

Sulajem na čelu velike organizacije. motorsport

Fena

17.12.2021

Na generalnoj skupštini Svjetske automobilističke federacije (FIA) u Parizu - za novog predsjednika je izabran Muhamed Ben Sulajem (Mohammed Ben Sulayem) iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, prenosi Fena.

Na toj džunosti će naslijediti Žana Toda (Jeana Todta), koji 12 godina vodio tu organizaciju.

Sulajem rođen je u Dubaiju 1961. godine, a imao je i zapaženu vozačku karijeru, posebno u reliju. Čak je 14 puta osvojio naslov reli prvaka Bliskog istoka, prije nego što se počeo baviti politikom. Bio je prvi čovjek iz arapskog svijeta koji je postao član FIA-inog motorsportskog vijeća (WMSC), a obavljao je i funkciju potpredsjednika FIA-e za sport.

Sulajem je postao prvi neevropski predsjednik FIA-e, od koga se mogu očekivati značajne promjene u funkcionisanju krovnog automobilističkog tijela. Više puta naglašavao kako mu je velika želja i namjera učiniti automobilizam dostupnijim svima, s velikim naglaskom na djecu i mlade iz siromašnijih područja svijeta.

Također, isticao je kako želi širiti i jačati regionalna prvenstva te općenito raditi na razvoju motorsporta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.