VELIKI PRIJATELJ GRADA

Sarajevo dobija mural legendarnog Mihaela Šumahera

U Aerodromskom naselju, na zgradi koja gleda na A transverzalu, Udruženje Obojena klapa počelo je oslikavati lik Mihaela Šumahera

Zgrada koju je Šumi posjetio kada je boravio u Sarajevu. avaz

E. Ć. / Anadolija

29.12.2021

Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, u 2022. godinu će ući bogatije za novi mural. U Aerodromskom naselju, na zgradi koja gleda na A transverzalu, Udruženje Obojena klapa počelo je oslikavati lik Mihaela Šumahera (Michael Schumacher), nekadašnjeg šampiona Formule 1, prenosi Anadolu Agency (AA).



Mural na zgradi koju je Šumi posjetio

Vedran Poričanin, Emir Mušić, Rijad Hadžić i Benjamin Čengić, umjetnici koji su proteklog ljeta organizovali Fasada festival - Fresh Air Sarajevo Displays Art u Sarajevu, novi projekat realizuju u saradnji sa Goethe institutom BiH. Ovoga puta odlučili su se za oslikavanje murala slavnog njemačkog vozača Formule 1 u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. 

Zgrada koju su odabrali nalazi se upravo u naselju u kojem je slavni Šumi posjetio sarajevske mališane po okončanju rata, fotografisao se s njima i poklonio im igračke.

- Kao djeca smo gledali Formulu 1, pratili Šumahera i njegove majstorske poteze, bio nam je životni idol - priča Čengić, jedan od autora murala.

Objašnjava da je ideja o muralu postojala već neko vrijeme te da je i za autore i za čelništvo Općine Novi Grad bilo važno da odaberu za ovu općinu i za grad značajnu ličnost.

Zgrada koju je Šumi posjetio kada je boravio u Sarajevu. anadolija

Sarajlije nisu zaboravile dobročinstvo

Sedmerostruki svjetski šampion Formule 1, koji je u komi od 2013. godine nakon teške povrede glave, Sarajevo je posjećivao dva puta kao specijalni ambasador UNESCO-a u povodu projekta prikupljanja novca za liječenje djece žrtava granatiranja i mina. To dobročinstvo mu Sarajlije nikad nisu zaboravile.

Mural koji će Obojena klapa oslikati bit će dimenzija 10x13 metara, a i ovoga puta će biti korištene boje koje pročišćavaju zrak.

- To su fotokatalitičke boje kakve smo koristili i tokom Fasada festivala. Kada boja nanesena na pozadinu dođe u kontakt sa dnevnim svjetlom, ispušta titanij dioksid i tako neutrališe štetne čestice smoga koji stvaraju motorna vozila - istakao je Čengić.

Zajednička želja Obojene klape i Goethe instituta BiH je da novi mural bude poklon stanovnicima Sarajeva za Novu godinu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.