FORMULA 1

Šarlu Lekleru pol u Barceloni!

Bit će to njego prvi pol na ovoj stazi.

Šarl Lekler. Agencije

G. Š.

21.5.2022

U subotu su na programu bile kvalifikacije za šestu trku sezone u šampionatu Formule 1, a u nedjelju (15 sati) će na stazi „Katalunja“ na trci za Veliku nagradu Španije prvi startati Šarl Lekler iz Ferarija. Bit će to njego prvi pol na ovoj stazi. 

Fantastična atmosfera

U fantastičnoj atmosferi u Barceloni pred „morem“ gledalaca vozač iz Monaka bio je brži od šampiona Maksa Ferstapena i timskog kolege Karlosa Sainsa juniora. Vrijeme potrebno Lekleru za osvajanje pola bilo je 1:18,750, a drugi je bio Ferstapen sa 0,323 sekunde zaostatka, dok je trećeplasirani Sains imao zaostatak 0,414.

Ovo je 12. pol-pozicija za Leklera u F1 karijeri, a u nedjelju će se boriti da dođe do pete pobjede.

Lekler je poslije trke izjavio da je bilo veoma teško jer je na početku Q3 napravio jednu grešku, ali je potom zaista briljantnom vožnjom potvrdio dominaciju Ferarija u dosadašnjem toku trkačkog vikenda u Španiji.

Među prvih deset našli su se još i Džordž Rasel, Serhio Perez, Luis Hamilton, Valteri Botas i Kevin Magnusen. 


Neuspjeh Alonsa

Vozači koji su eliminisani u Q1 su bili Sebastijan Fetel, Fernando Alonso, Lens Strol, Aleksander Albon i Nikolas Latifi. Odličan su tempo u Q1 draži Ferariji, a brojne navijače je razočarao neuspjeh nekadašnjeg prvaka, 40-godišnjeg Alonsa. 

Posle Q2 postalo je jasno da kvalifikacije neće nastaviti Esteban Okon, Juki Cunoda, Pjer Gasli i Guanju Džou. Prvi put u karijeri u Q3 se plasirao Mik Šumaher, sin legendarnog šampiona Mihaela. Ovaj mladi vozač Hasa boi je na 11. mjestu, ali je potom poništen krug Landa Norisa.

U generalnom plasmanu u konkurenciji vozača trenutno je prvi Šarl Lekler iz Ferarija sa 104 boda, drugi je šampion Maks Ferstapen iz Red Bula sa 85, a treći je Ferstapenov timski kolega Serhio Perez sa 66 bodova.

Kvalifikacije iz Barcelone mogli ste da pratite u direktnom prijenosu na Sport klubu HD. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.