OZBILJAN KONKURENT FIATU

Ovako bi mogao izgledati novi Citroen 2 CV Spaček

Ako Novi Citroen 2CV konačno ugleda svjetlo dana, sigurno će dobiti električni pogon

Jedan od najpopularnijih automobila u historiji. Agencije

A. Č.

22.5.2022

Citrpen 2CV je jedan od automobila koji su obilježili 20. vijek, kao jedan od najpopularnijih automobila u historiji.

Godine 1936. fabrika Citroen odlučila je ispitati tržište. U anketi je učestvovalo 20.000 Francuza. Pitanje je bilo: kakav bi auto željeli. Odgovor je bio tipičan za francuski mentalitet: ekstremno štedljiv, ekstremno praktičan i ekstremno komforan.

Ljepota, brzina, elegancija i prestiž nisu spominjani. A onda je Boulanger, tadašnji direktor, sazvao konstruktore i izdao nalog:

- Pređimo u 21. vijek. 

Restauracija 500 bila je talijanski bull's-eye. Francuzi također namjeravaju krenuti ovim pravcem.

Novi Citroen 2CV može postati prodajni hit ako se pravilno dizajnira. Retro dizajn, praktičnost, pristupačna cijena i moderne tehnologije zasigurno bi privukle kupce – ne samo ljubitelje ovog brenda.


S vremena na vrijeme na webu se pojavljuju grafike nezavisnih dizajnera. Agencije

S vremena na vrijeme na webu se pojavljuju grafike nezavisnih dizajnera koje otkrivaju kako bi mogla izgledati moderna generacija ovog jedinstvenog modela.

Za izradu ovih zanimljivih grafika zaslužan je Dejan Hristov. Mora se priznati da su impresivne. Izvorna silueta je sačuvana, iako je vidljivo zaglađena. Važno je da je ostao dizajnerski minimalizam koji zadržava karakter originala.

Očito je da određeni oblici ovise o aerodinamici, sigurnosnim standardima ili ekologiji, no čini se da bi se ova forma imala priliku obraniti. Rasvjetni elementi su impresivni. Straga se nalazi svjetlosna traka s glatkim poklopcem s logom proizvođača iznad.

Zanimljiva činjenica je raspored “ručki” za otvaranje vrata. Čini se da je koncept otvoriti vrata u suprotnim smjerovima – i suprotno od onoga što je obično slučaj (prema van). Nažalost, dizajn interijera nije napravljen, ali bi trebao biti što prostraniji i minimalistički kako bi bio u skladu s ostalim.

Ako Novi Citroen 2CV konačno ugleda svjetlo dana, sigurno će dobiti električni pogon. Takav model u gradu bio bi ozbiljan konkurent Fiatu 500E. Možda bi ga čak mogao i ugroziti većom kabinom i višom razinom praktičnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.