FORMULA 1

Lekler najbrži u kvalifikacijama za VN Azerbejdžana

Vozač Ferrarija četvrti put zaredom osvojio pol poziciju

Lekler: Startat će ispred Peresa. AFP

A. V.

11.6.2022

Vozač Ferrarija Šarl Lekler (Charles Leclerc) po četvrti je put zaredom, a ukupno šesti put na osam ovogodišnjih utrka Formule 1, bio najbrži u kvalifikacijama i izborio najbolje startno mjesto za sutrašnju Veliku nagradu Azerbajdžana koja će biti održana na ulicama Bakua.

Lekler je u posljednjem kvalifikacijskom krugu odvozio najbrži krug i za 282 hiljaditinke nadmašio Meksikanca Serhija Peresa (Sergio Perez) iz Red Bulla koji je imao najbolji rezultat u drugom kvalifikacijskom krugu. 

Vodeći u ukupnom redoslijedu vozača, aktuelni svjetski prvak Nizozemac Maks Ferstapen (Max Verstappen) iz Red Bulla, startat će iz drugog reda, jer je zaostao 347 hiljaditinki za Leclercom, a društvo će mu praviti drugi Ferrari za čijim je volanom Španac KArlos Sajnc (Carlos Sainz Jr.).

Sudeći prema vremenima ostalih vozača, Ferrari i Red Bull će ponovno voditi dvoboj za pobjedu, kao što je to bilo i na prethodnih sedam utrka ovogodišnjeg SP-a. Red Bull zasad vodi 5-2 u pobjedama, s četiri trijumfa Ferstapena i jednim Peresa, onim na ulicama Monte Karla, dok je Lekler donio pobjede Ferrariju u Bahreinu i Melburnu.

Uoči Velike nagrade Azerbajdžana Ferstapen je vodeći sa 125 bodova, devet više od Leklera i 15 više od Peresa.

Nedjeljna utrka će započeti u 13 sati po srednjeevropskom vremenu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.