OVO SE NE VIDI SVAKI DAN

Ko je bio brži: Rimčeva Nevera utrkivala se s avionom

Uprkos jakom i nepogodnom vjetru, koji je ometao i vozača Nevere i pilota, iskusni kormilari svojih bolida priredili su dvadesetominutni šou za pamćenje za 300-tinjak gledalaca koji su uspjeli doći do ulaznice za današnji spektakl

Nesvakidašnja utrka. Press

N. Aj.

11.6.2022

U okviru trodnevnog susreta vlasnika superautomobila koji se ovog vikenda održava u Varaždinu danas se na varaždinskom aerodromu dogodio pravi spektakl - snage i brzinu odmjerili su Rimac Nevera i akrobatski avion koji postiže brzine čak do 420 kilometara na sat.

Uprkos jakom i nepogodnom vjetru, koji je ometao i vozača Nevere i pilota, iskusni kormilari svojih bolida priredili su dvadesetominutni šou za pamćenje za 300-tinjak gledalaca koji su uspjeli doći do ulaznice za današnji spektakl.

Iskusni kormilari svojih bolida. Press

U velikoj borbi u kojoj su i Nevera i avion postigli brzine veće od 350 kilometara na sat konačnu i uvjerljivu pobjedu odnio je hiperautomobil razvijen u Svetoj Nedelji, Rimac Nevera.

- Nisam vidio ko je brži - kroz šalu je izjavio Peter Podlunšek, poznati Red Bull akrobatski pilot s više od 10.000 sati najzahtjevnijih letova.

Ovo nije prvi njegov dvoboj sa superautomobilima, ali je prvi put da ga je neko pobijedio.

Rimac Neverom upravljao je iskusni vozač Miro Zrnčević, a avionom Peter Podlunšek. Press

Rimac Neverom upravljao je iskusni vozač Miro Zrnčević, glavni testni vozač za Bugatti Rimac.

- Peter je vrhunski pilot i danas je stvarno trebalo imati vrhunsko znanje i iskustvo. Akrobacija je sama po sebi opasna i morali smo imati puno povjerenje jedan u drugog, i drago mi je da smo već u prvom pokušaju uspjeli s akrobacijom - izjavio je pobjednik današnjeg dvoboja.

Varaždinom su se tako danas provezli Rolls-Roycei, Bentleyji, Jaguari, Porschei, Maseratiji, a vrhunac dana je bio dolazak Rimac Nevere, i to čak dva primjerka električnog hiperautomobila.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.