FORMULA 1

Iz Ferrarija poručili: Lekler sada može napadati

Ferrari je na prošlom trkačkom vikendu za VN Kanade zamijenio motor i stavio nove komponente pogonske jedinice

Lekler se nada boljim rezultatima. AFP

M. K.

22.6.2022

Šef Ferrarija, Marija Binoto (Mattia Binotto), kaže da Čarls Lekler (Charles Leclerc) sada može krenuti u napad sa novom pogonskom jedinicom kako bi vratio izgubljene bodove u borbi za naslov.

Monežanin je izgubio lidersku poziciju u prvenstvu vozača nakon Velike nagrade Španije u kojoj je tokom trkačkog vikenda bio najbrži vozač, ali se morao povući sa liderske pozicije zbog problema sa pouzdanošću, prenosi F1-bih.com

Slična stvar se desila na Velikoj nagradi Azerbejdžana. Lekler je na stazi koja je odgovarala Red Bullu, zbog pravca od 2,2 km, osvojio pole position. U utrci se ponovo desio problem pogonske jedinice, tako da je i u Bakuu bio primoran na odustajanje za vrijeme dok je bio lider utrke.

Ferrari je na prošlom trkačkom vikendu za VN Kanade zamijenio motor i stavio nove komponente pogonske jedinice, što je rezultiralo da Lekler krene u utrku sa 19. pozicije.

Monežanin se tokom utrke probijao prema vrhu grida, a na kraju je ciljnu liniju prešao kao petoplasirani i tako došao do novih bodova koji su mu jako potrebni za proboj prema vrhu.

- To je nešto što smo odlučili vrlo brzo nakon Bakua, tako da je to bilo nešto čega je bio svjestan mnogo dana, a imao je vremena probaviti i pripremiti se za trkački vikend, rekao je Binoto na pitanje kad su odlučili promijeniti motor Lekleru i kako je to podnio.

- To je svakako frustrirajuća situacija za vozača, a utrka bi zahtijevala kontrolisanje puno strasti, što je i bio slučaj, jer ponekad biste htjeli preticati kada ne možete zbog brzine na pravcu ili su gume istrošene, dodao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.