SVJETSKA PREMIJERA

Čekanju je kraj: Predstavljen novi i snažni Volkswagen Amarok

Model koji se prestao proizvoditi 2020. sada ugledao svjetlo dana

N. D.

7.7.2022

Amarok: Ugledao svjetlo dana - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+14

Dugo sušno razdoblje završilo je za ljubitelje Volkswagen Amaroka. U proljeće 2020. VW je prestao proizvoditi pick-up za evropsko tržište. Razlog čekanja je saradnja s Fordom u sektoru privrednih vozila koja je najavljena 2019. godine. Kao rezultat toga, najavljena je zajednička proizvodnja Ford Rangera i VW Amaroka na zajedničkoj platformi. Novi Ford Ranger predstavljen je krajem 2021., ali čekalo se predstavljanje Amaroka.

Jutros je održana online svjetska premijera i novi Amarok se vizualno jako razlikuje od svog brata po platformi, Ford Rangera, a također preuzima stil svog prethodnika. Prednji dizajn s karakterističnim svjetlima i kromiranim prečkama temelji se na SUV porodičnom licu marke. Dizajn zadnjeg dijela je jednako drugačiji, gdje se VW oslanja na uža uspravna svjetla i drugačije oblikovana vrata prtljažnika. Još jedan važan faktor za dizajnere bio je dizajn lukova točkova s ravnom gornjom linijom, koji se temelji na prethodnom modelu.


Pet specifikacija opreme

Potvrđeno je pet specifikacija opreme. Amarok koji je početna ponuda, Life, Style, PanAmericana s dodatnom opremom usmjerenom na terensku vožnju, i na kraju Aventura kao luksuzniji, cestovni model .

VW je prethodno potvrdio da će u liniji Amaroka 2023. biti više dostupnih motora širom svijeta, s jednim benzinskim i četiri dizelska motora. Najsnažniji turbo-dizelski motor je 3.0L V6 Fordov motor, koji daje snagu od 184kW i 600Nm.

Sve verzije Amaroka standardno dolaze s LED prednjim svjetlima. Čak je i osnovna verzija opsežno opremljena digitalnim instrumentima, kamerom za vožnju unazad, prepoznavanjem prometnih znakova, sistemom za upozorenje pri napuštanju voznog traka i automatskom kontrolom razmaka za standardni tempomat.


Isporuke u proljeće 2023.

Zadnji parking senzori također su standardni. Osim branika i LED maglenki obojenih u boju vozila, Amarok Life ima i dodatne detalje u unutrašnjosti (kožni upravljač, zatamnjeno zadnje staklo, visokokvalitetne presvlake za sjedišta, prednja sjedišta podesiva u osam smjerova). Amarok Life između ostalog ima i prednje parking senzore, senzor za kišu, visokokvalitetno ozvučenje sa šest zvučnika i automatska svjetla.

Knjige narudžbi trebale bi biti otvorene malo prije kraja 2022., a isporuka se očekuje od proljeća 2023. VW još nije naveo cijene za pojedinačne modele. Očekujemo osnovnu cijenu od nešto ispod 40.000 eura za Amarok od 170 KS, a vrhunski modeli s V6 dizelom nedvojbeno će probiti granicu od 70.000 eura.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.