ZVANIČNO

Iz Audija potvrdili da ulaze u Formulu 1

Poznato je da će Audi proizvoditi agregate, ali ne zna se još da li će imati svoj tim za četiri godine

Još se ne zna sa kojim će timom Audi biti u partnerstvu. Društvene mreže

G. Š.

26.8.2022

Njemački proizvođač automobila Audi je potvrdio da od 2026. godine ulazi u Formulu 1. Poznato je da će Audi proizvoditi agregate, ali ne zna se još da li će imati svoj tim za četiri godine. Već dugi niz godina se špekuliše da bi Audi htio ući u Formulu 1, a sada je tom koketiranju došao kraj. Promjene u pravilima koja se tiču agregata su definitivno prelomila da Audi uđe u najbrži cirkus na svijetu, a sa druge strane Nijemci nisu mogli da ostanu imuni i na veliku popularnost koju dobija Formula 1.

Još se ne zna sa kojim će timom Audi biti u partnerstvu, ali će vjerovatno to otkriti do kraja ove godine. Špekulisalo se da će Audi kupiti Zauber koji trenutno nosi ime Alfa Romeo, a koristi Ferarijeve agregate. Također, spominjali su i Meklaren, Vilijams i Aston Martin koji svi koriste Mercedesovu pogosnku jedinicu.

Audijev ulazak u F1 zapravo predstavlja ulazak Folksvagen grupe u ovaj šampionat, a interesantno je i da Audijeva sestrinska kompanija Porše ima istu ideju oko F1. Ipak zna se već neko vrijeme da Audi želi svoj motor, dok Porše ima ideju da počne partnerstvo sa Red Bulom koji sa Hondom i sopstvenim znanjem razvija agregat ove sezone.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.