FORMULA 1

Maks Ferstapen sa 14. mjesta stigao na tron

Branilac titule je na stazi „Spa Frankoršam“ došao do devete pobjede na 15 trka, a ukupno 29. u karijeri

Maks Ferstapen. Agencije

G. Š.

28.8.2022

Vozač Red Bula Maks Ferstapen (Max Verstappen) trijumfovao je na Velikoj nagradi Belgije kojom je poslije ljetnje pauze nastavljen ovogodišnji šampionat Formule 1. Branilac titule je na stazi „Spa Frankoršam“ došao do devete pobjede na 15 trka, a ukupno 29. u karijeri, poslije starta sa 14. pozicije zbog promjene pogonske jedinice.

Najbliži nizozemskom automobilisti bio je njegov timski kolega Serhio Peres (Sergio), dok se na trećem stepeniku pobjedničkog postolja našao Karlos Sains (Carlos Sainz) u Ferariju.

Ferstapen je na jednom od svoja dva domaća terena, pošto je rođen u Belgiji (majka mu je Belgijanka), nastavio gdje je stao prije četiri sedmice u Mađarskoj, kada je slavio poslije starta sa 10. pozicije. Ovoga puta se činilo da pred sobom ima teži posao, ali mu je manje od pola trke bilo potrebno da dođe do vodstva, a potom se brzo odvoji. Ferstapen je u Spa demonstrirao silu u vidu brzine, kojoj niko nije mogao da zaprijeti, iako mu je na samom početku trke pomogao niz incidenata, zbog čega je na stazu izašlo bezbjednosno vozilo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.