POTVRDIO SAVJETNIK

Hyundai još ne odustaje od motora sa unutrašnjim sagorijevanjem

U nekoliko regija nema dostupne infrastrukture za električna vozila

Model Hyundaija. AGENCIJE

A. O.

19.9.2022

Uzdrmani lanci snabdijevanja, kao i najnovije okolnosti na energetskom tržištu, električne automobile učinili su teže dostupnima, a u Hyundaiju toga su svjesni. 

Magazin Car Expert donosi intervju s Hyundaijevim izvršnim tehničkim savjetnikom Albertom Birmanom (Biermannom) kojeg su organizovali tokom testnih vožnji koncepata N Vision 74 i RN22e. 


Fosilna goriva

Tokom razgovora pitali su ga o budućnosti motora na fosilna goriva, a odgovor ih je nemalo iznenadio:

- Nastavljamo s pripremama za iduće strože emisijske razine motora s unutrašnjim sagorijevanjem. Nemamo drugog izbora. Mislim, mi ne odustajemo od motora s unutrašnjim sagorijevanjem, mi smo globalni igrač - Birman jasno objašnjava bez fige u džepu ukazujući kako svijet još uvijek nije spreman na potpunu elektrifikaciju.


Nema gradnje

Ako neke države u SAD-u i neke zemlje u Evropi i Aziji ulažu milijarde u EV infrastrukturu, postoje druge zemlje i čitave regije koje još nisu ni počele graditi punionice.

- Zato ćemo nastaviti proizvoditi motore s unutrašnjim sagorijevanjem i razviti novu liniju motora? Da, mislim, moramo pratiti regulativu po pitanju emisija, a to traži intenzivan razvoj. Euro 7, naprimjer, je itekako izazovan. Zato, to je na dnevnom redu - ističe on.

Možemo zaključiti kako će sve dok automobili na baterije ne postanu pristupačniji i upotrebljiviji, Hyundai raditi na motorima s unutrašnjim sagorijevanjem.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.