INOVACIJA

Legendarni R5 Turbo se vratio, evo koje su mu osobine

Širok je više od dva metra, a dug malo više od četiri metra

Ime Turbo ovdje ne donosi neku oktansku zvijer, već čisto električni pogon. Renault

A. O.

23.9.2022

Ovo je još jedan u nizu automobila koji vas definitivno neće ostaviti ravnodušnim.

Svi smo znali da se legendarna "petica" vraća, ali malo tko je očekivao da će se vratiti najradikalnija Turbo izvedba. Kao i u slučaju Porsche Taycana, ime Turbo ovdje ne donosi neku oktansku zvijer, već čisto električni pogon. 

Sufiks u imenu 3E to jasno objašnjava – treća verzija po redu, električna. 

Unutrašnjost automobila. PRINTSCREEN

Koncept je tipični showcar, pa će plijeniti pažnju prvenstveno izgledom. Širok je više od dva metra, a dug malo više od četiri metra. Kotrlja se na kotačima mjera 225/35 R19 sprijeda i valjcima 325/25 straga.

Ima stražnji pogon, a dva elektromotora napajaju se iz baterije od 42 kWh, što je dovoljno za nekoliko krugova. Umjesto motora sada su središnje postavljeni komponente elektro propulzije. Daje 380 KS i čak 700 Nm, a nosi se sa 1.500 kg teškim automobilom. 

Do 100 km/h stiže za 3.5 sekundi i ne posustaje do 200 km/h.

Svima je jasno da ovaj auto voli driftanje, a to potvrđuje Drift mode, dok trkaći mentalitet otkriva zaštitni kavez izveden u skladu s FIA regulativom, kao i vertikalna ručna kočnica.

Za lakše bilježenje performansi, R5 TURBO 3E opremljen je s desetak nosača za kamere u unutrašnjosti i na vanjskom dijelu automobila, naprimejr u utorima svjetala i kućištima vanjskih retrovizora, što vam omogućuje savršene snimke umijeća drifta.

Premijera je zakazana za idući mjesec na pariškom salonu automobila. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.