INOVACIJA

Audi R8 nosi oznaku GT: Najveća brzina iznosi više od 320 kilometara na sat

Crna i crvena boja dominiraju u kožom, alkantrom obloženoj unutrašnjosti

Audi R8. Audi

A. O.

4.10.2022

U 333 primjerka, Audi Sport će napraviti supersportski dvosjed R8 GT. Početna cijena posljednjeg Audija koji pokreće atmosferski V10 motor iznosi 225.000 eura.

Nakon prošlomjesečne objave u kojoj je Audi otkrio da njihov najbrži model uskoro ide u penziju u odjelu Audi Sport pripremili su brojčano ograničeno izdanje supersportskog dvosjeda koje predstavlja "odjavnu špicu“ za R8 čijeg će nasljednika, po svemu sudeći, pokretati samo elektromotori.


Najveća brzina

Na verziji R8 V10 Performance, posljednji Audi R8 (V10 GT RWD) je zasnovan. On je drugi R8 koji nosi oznaku GT. 

Pokreće ga centralno smješten 5,2-litarski atmosferski V10 motor koji razvija 620 konjskih snaga i 580 Nm najvećeg obrtnog momenta za čiju je distribuciju samo na zadnju osovinu (RWD) zadužen dorađen 7-stepeni automatski mjenjač s dva kvačila.

Uz nekoliko radnih programa koji brinu o optimalnom prijenosu snage na zadnju osovinu u svakoj situaciji, ali i dvadesetak kilograma manje u odnosu na standardni R8 RWD, R8 GT iz mjesta do "stotke“ stiže za 3,4 sekunde, a najveća brzina iznosi više od 320 km/h.


Među detaljima koji posljednji R8 odvajaju od ostatka društva su posebne 20-inčne felge na kojima su gume Michelin Sport Cup 2. AUDI

Felge i gume

Među detaljima koji posljednji R8 odvajaju od ostatka društva su posebne 20-inčne felge na kojima su gume Michelin Sport Cup 2 i nekolicina karbonskih karoserijskih dodataka. Među serijskom opremom su i karbonsko-keramičke kočnice. Crna i crvena boja dominiraju u kožom, alkantrom obloženoj unutrašnjosti. Tu je i nezaobilazni podsjetnik na serijski broj primjerka (000/333), a kupci će moći da biraju između tri boje karoserije.

Audijev "posljednji Mohikanac“, koji sa sobom donosi izvanredan zvuk izduvnog sistema i atmosferskog V10 motora, u prodajne salone širom svijeta stići će početkom naredne godine. Nema sumnje da će svoje vlasnike pronaći u rekordnom vremenu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.