POVLAČI SE

Volkswagen pokušava prodati fabriku u Rusiji

Neimenovani menadžer fabrike nedavno im je poručio kako se sa svakom novom fazom eskalacije smanjuje vjerojatnost da će u doglednoj budućnosti pokretati proizvodnju

Volkswagen napušta Rusiju. PRINTSCREEN / TWITTER

A. O.

22.10.2022

O trajnom napuštanju Rusije u Volkswagenu su donijeli odluku.

U pitanju je firma u Kalugi, jugozapadno od Moskve, u kojoj je proizvodnja stala dolaskom sankcija koje su uveli Evropa i SAD. Kako se ni sada, nakon višemjesečnih ratnih zbivanja, ne vidi mogućnost bilo kakve normalizacije odnosa, u Volkswagenu su izgleda sve skloniji prodaji fabrike.

Frankfurter Allgemeine Zeitung izvještava kako je sve izglednija prodaja fabrike koju je Volkswagen otvorio 2009. godine. Tada je otvorenje svojim dolaskom osobno uveličao i Vladimir Putin nahvalivši "domoljubnu proizvodnju" modela kao što su VW Tiguan i Škoda Octavia. Neimenovani menadžer fabrike nedavno im je poručio kako se sa svakom novom fazom eskalacije smanjuje vjerojatnost da će u doglednoj budućnosti pokretati proizvodnju. 

Volkswagen je za Automotive News Europe izjavio kako trenutno ispituju nekoliko različitih scenarija vezanih za fabriku u Rusiji. Konačna odluka nije donesena, ali se prodaja fabrike čini kao najjednostavnije rješenje. Neimenovani izvor blizak Volkswagenovoj upravi rekao je da postoji jasna volja da se povuku iz zemlje.

Podsjetimo, Volkswagen je ranije zatvorio fabriku u Nižnjem Novogorodu kojom je upravljao GAZ. Fabriku u Kalugi je zapošljavala oko 4.200 radnika, a bila je rezultat ulaganja teškog milijardu eura. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.