NIJE POZNATA CIJENA

Tesla predstavila svoj prvi kamion na baterije

izgleda kao da je došao iz budućnosti, rekao je vlasnik kompanije Ilon Mask

Mask: Kamion Semi izgleda kao da je došao iz budućnosti. Printscreen

H. J. I.

2.12.2022

Kompanija Tesla, koja se bavi proizvodnjom električnih vozila, jučer je predstavila svoj prvi kamion na baterije Semi (kamion poluprikolica), otprilike tri godine kasnije nego što je prvotno najavljeno. Vlasnik kompanije Ilon Mask (Elon Musk) prezentirao je jučer Semi na događaju u Nevadi.

- Izgleda kao da je došao iz budućnosti - rekao je Mask, prenosi DW.

Mask je prvi put predstavio prototip Semija 2017. i kazao da će izaći na tržište 2019. No izgleda da je došlo do odgode zbog problema s ograničenjima baterije. Mask je kazao da Semi može proći oko 800 kilometara ako vuče teret od 37.000 kilograma. Ograničenje njegove težine dopušta prijevoz preko 14.969 kilograma tereta.

Dodao je da ovaj kamion ima tri puta veću snagu od onoga na dizelski pogon. Proizvođači Semija s pogonom na vodik doveli su u pitanje isplativosti Semija na baterije. Tvrde da će za prijevoznike na dugim relacijama punjenje ovih ogromnih baterija trajati jako dugo i da je bolje koristiti kamione na vodik.

Za sada nije poznato koliko će Semi koštati. Obično električni kamioni koštaju oko 70 posto više od onih na dizel. Međutim, oni su dugoročno puno ekonomičniji, kada se gleda ušteda na gorivu i cijeni održavanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.