WRC CROATIA RALLY

Svjetski reli šampionat i naredne godine u Hrvatskoj: U aprilu takmičenje

Organizatori Croatia Rallyja u dogovoru s WRC Promotorom uspjeli su zadržati svoj termin, koji je odličan produžetak turističke sezone u Hrvatskoj

Sa prošlogodišnje ceremonije. Matija Habljak / PIXSELL

S. S. / Hina

2.12.2022

Svjetsko prvenstvo u reliju u sezoni 2023. donosi povratak u Sjevernu i Južnu Ameriku uz sasvim novo natjecanje koje će se održati u tri europske države, a svoje mjesto u kalendaru zadržao je Croatia Rally koji će se i u novoj sezoni održati u drugoj polovini aprila. Tako je Hrvatska ostala jedno od trinaest takmičenja u sezoni koja će tradicionalno krenuti u januaru u Monte Carlu. 

Organizatori Croatia Rallyja u dogovoru s WRC Promotorom uspjeli su zadržati svoj termin, koji je odličan produžetak turističke sezone u Hrvatskoj. U 2022. godini na takmičenje održano u pet hrvatskih županija i Gradu Zagrebu stiglo je nešto više od sto hiljada stranih gledatelja. 

Problem predstavljale mjere

- Izuzetno mi je drago da je Croatia Rally dobio pozitivne ocjene za ovu godinu te zadržao svoje mjesto u kalendaru za 2023. Na prva dva izdanja natjecanja u Hrvatskoj smo se susretali s brojnim izazovima i puno smo iz njih naučili. Uvjeren sam da će treće izdanje biti najbolje do sada, s obzirom da su covid mjere u potpunosti ukinute 9. aprila 2022., samo dvanaest dana prije starta našeg natjecanja. Upravo zbog toga vjerujem da ćemo postaviti nove rekorde i postići brojku od 500.000 gledatelja. Itinerer ćemo osvježiti jednim novim brzinskim ispitom na području Primorsko-goranske županije. Croatia Rally 2023. bit će pravi spektakl - izjavio je predsjednik organizacijskog odbora WRC Croatia Rallyja Daniel Šaškin.

U kalendaru Svjetskog prvenstva za 2023. prevladavaju makadamski reliji. Vratili su se Meksiko i Čile, a jedno je takmičenje sasvim novo – Srednjeevropski reli na području tri zemlje - Njemačke, Austrije i Češke. 

Start 20. aprila

Croatia Rally jedno je od samo tri natjecanja na asfaltu, a ujedno i druga od pet postaja Junior WRC-a, za vozače do 30 godina. Ceremonijalni start Croatia Rallya održat će se 20. aprila, dok se posade na cilju četverodnevnog takmičenja očekuju u nedjelju, 23. aprila. 

- Očekujemo odličnu utrku te napokon uslove bez ograničenja! Ovogodišnji kalendar je vrlo atraktivan, ali Hrvatska ostaje među samo tri zemlje s asfaltnim relijem od ukupno 13 utrka što daje dodatni prestiž Croatia Rallyju. Po onome što čujem od kolega iz FIA-e naša utrka spada među najatraktivnije te su mnogi već najavili svoj dolazak u Hrvatsku. Čeka nas mnogo posla kako bi Hrvatsku predstavili u najboljem svjetlu, ali protekle dvije godine održavanja utrke u teškim uslovima pokazale su da imamo pravi team koji je spreman odgovoriti svim izazovima - rekao je predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza Davorin Štetner.

Brojni mediji koji prate Svjetsko prvenstvo već su prozvali Croatia Rally klasikom. Stoga i ne čudi da je WRC promotor potpisao višegodišnji ugovor s organizatorima hrvatskog takmičenja koji obuhvata i 2024. godinu. Podršku Croatia Rallyju dala je i Vlada Republike Hrvatske odlukom o sufinanciranju organizacije u periodu od 2022. do 2024. godine. Cilj je zadržati Svjetsko prvenstvo u reliju u Hrvatskoj još dugi niz godina, a punu podršku u tome organizatori Croatia Rallya uživaju od resornog Ministarstva turizma i sporta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.