NE TREBA VAM KLJUČ

Ovo je prvi auto u svijetu koji prepoznaje lice korisnika

Sve što korisnik treba napraviti je pogledati u senzor ugrađen u B nosač na automobilu, a ostalo će odraditi elektronika

Genesis GV60 u Njemačkoj starta od 56.370 eura. Genesis

H. J. I.

20.12.2022

Za otključavanje i ulazak u ovaj auto ne treba vam ključ, pa čak ni daljinski upravljač. Isto vrijedi i za startanje pogona.

Kad je prije par godina predstavljena tehnologija prepoznavanja lica na mobilnim telefonima, klasične šifre i PIN-ovi su kod mnogih korisnika otišli u historiju. Korejska automarka sad se dosjetila istu tehnologiju iskoristiti na svojem najprestižnijem električnom modelu.

Tehnologiju prepoznavanja lica zasad nemaju Hyundai Ioniq i Kia EV6, ali je zato ima njihov luksuzniji tehnološki srodnik, Genesisov GV60. Sve što korisnik treba napraviti je pogledati u senzor ugrađen u B nosač na automobilu, a ostalo će odraditi elektronika. Iskustvo je to jednako onome otključavanja mobilnog telefona. 

Otisak prsta se koristi za startanje pogona. Genesis

Isti stil nastavlja se u kabini, gdje će korisnik morati dati otisak prsta za startanje pogona. Genesis pritom garantira kako su svi bitni biometrijski podaci sigurno pohranjeni putem enkriptirajućeg softvera te kako se ne pohranjuju nigdje izvan automobila. 

Realno možemo očekivati primjenu ove tehnologije kod drugih automobilskih marki. Ipak, korisnici i njihovo iskustvo presudit će u popularizaciji. Uostalom, ova tehnologija postoji već neko vrijeme, a nije postala uobičajena na sistemima za otvaranje vrata kuća i stanova, naglašavaju pojedini mediji.

Međutim GV 60 ne nudi samo tehnologiju prepoznavanja lica i očitavanja otiska. Sve je to dio nove tehnologije, tzv. digitalnog ključa u kojoj se putem posebne aplikacije može dijeliti mogućnost korištenja vozila između tri osobe.

Genesis GV60 u Njemačkoj starta od 56.370 eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.