SVIJET AUTOMOBILA

Video / Ovaj automobil brži je i od Rimčeve Nevere

A tamo je ostvario vrijeme od 39.08 sekundi, što je apsolutni rekord slavnog uspona

Britanska džepna raketa postiže 96 km/h za 1.4 sekunde. PRINTSCREEN / YOUTUBE

A. O.

20.12.2022

Ovaj britanski automobil postiže 96 km/h za 1.4 sekunde.

O široj javnosti malo poznatom automobilu počelo se govoriti ovog ljeta kao o najbržem serijskom automobilu. Malo ko je vjerovao u tu priču sve dok ovaj automobilčić nije nastupio na Festivalu brzine u Gadvudu (Goodwoodu). A tamo je ostvario vrijeme od 39.08 sekundi, što je apsolutni rekord slavnog uspona.

Automobil se razvija i posljednjih mjeseci, a jedan od članova tima bio je F1 pilot Maks Čilton (Max Chilton). Britanski Karvau (Carwow) je sad dobio priliku da ga isproba, ali i osjeti najbolje ubrzanje u konkurenciji serijskih automobila.

Malo je automobila koji mogu pružiti sprint do 100 km/h u manje od 3 sekunde, a tek je nekoliko njih koji će sprint apsolvirati u manje od 2 sekunde. Među njima je Rimčeva Nevera, o čijim sprinterskim mogućnostima smo slušali posljednjih mjeseci. A sad s Otoka dolazi MekMarti Spirling (McMurtry Speirling), koji, pazite sad ovo, ubrza do 96 km/h gotovo pola sekunde brže, za nevjerojatne 1.4 sekunde.


A tu nestvarne performanse ne staju. 161 km/h kazaljka će pokazati nakon samo 2.63 sekunde, 233 km/h nakon svega 4.98 sekundi, dok će sprint od 400 metara svladati s vremenom od 7.97 sekundi.

Podsjetimo, dosadašnji rekord Nevere bio je 8.532 sekunde, piše Index.hr.

A sve to Spirling postiže sa stražnjim pogonom i dva elektromotora. Maksimalna snaga je nešto preko 1000 KS, dok se motori napajaju iz baterije kapaciteta 60 kWh. Ne stišćete li gas do kraja, doseg je preko 480 km (WLTP). Proizvođač tvrdi da će baterija izdržati oko 25 minuta jurnjave na stazi kojom može pratiti natjecateljsku GT4 klasu. 



Tu je i brzo punjenje snagom od 200 kW pa ne treba čekati predugo na novu vožnju. PRINTSCREEN

Tu je i brzo punjenje snagom od 200 kW pa ne treba čekati predugo na novu vožnju.

Spomenimo i možda najveću posebnost ovog automobila, a to su ventilatori koji ga lijepe za podlogu s potisnom silom od čak 2000 kg. Pogađate, ovaj auto savršeno drži cestu.

Konačno i cijena - proizvodna izvedba automobila startat će s najmanje milijun GBP.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.