MADA-9

"Talibanski Bugatti": Prvi afganistanski superautomobil, stvarali su ga pet godina

Ovaj automobil nema niti jednu tehničku specifikaciju koja se može pronaći bilo gdje

E. Ć.

10.1.2023

Navodno je toliko dobar da će biti rame uz rame s Bugattijem. Screenshot

Na internetu posljednjih nekoliko dana kruže snimci o superautomobilu Mada-9, koji predstavlja prvi takav automobil iz Afganistana. Navodno je toliko dobar da će biti rame uz rame s Bugattijem.

Ovo nije render kompanije pune nade koja zamišlja kako bi izgledao automobil koji želi napraviti. Mada-9 je fizičko vozilo koje se može kretati vlastitom snagom. To ga odvaja od projekta kao što su, naprimjer, Ares S1 i SP Automotive Chaos.

Na internetu je dostupno nekoliko kratkih snimaka koji prikazuju ljude koji okružuju automobil i razgovaraju o njemu, a na samo jednom se vidi kako se vozi Mada-9. Tada se kreće malom brzinom, a na snimku se čuje zvuk benzinskog motora u pozadini.

Mada-9 nema niti jednu tehničku specifikaciju koja se može pronaći bilo gdje. Prema brojnim izvorima, Mada-9 je kreacija marke ENTOP. Izvršni direktor je Muhamad Raza Ahmadi, koji tvrdi da je automobil u razvoju nekih pet godina i da će biti gotov za samo dvije sedmice.

Na snimku koji je objavljen na YouTubeu 31. decembra 2022. prikazuje šasiju automobila i letargični četverocilindrični Toyotin motor. Treba napomenuti da mnogi proizvođači superautomobila stavljaju svoja imena na rendere i prototipe u nadu da će im neko platiti dovoljno da naprave samo jedan ili dva funkcionalna primjerka.

Međutim, pitanje je da li će Mada-9 uspjeti u punoj proizvodnji, naročito kada se uzme stanje u zemlji. Inače, objavljeni snimci prototipa na cesti dok pada snijeg i grupa ljudi koja se skupila oko prvog afganistanskog superautomobila su nadrealne...






Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.