ODGOJ

Dileme: Je li NE znak manje ljubavi

Riječ DA postala je poruka ljubavi, dok je NE dobilo negativni predznak kojim dijete udaljavamo od sebe

Djeca su postala dominantna u odlučivanju šta žele. Ilustracija

"Bebe i mame"

29.3.2019

U odnosu roditelj - dijete sve češće su zamijenjene uloge, pa umjesto da roditelji dominiraju situacijom, to čini nezrelo, razmaženo dijete.  

Djeca su postala dominantna u odlučivanju šta žele, a šta ne, dok roditelji predstavljaju izvršnu vlast koja nastoji sve želje ispuniti što prije, kako ne bi došlo do pretjerane reakcije, odnosno histerije djeteta.

Postavite li stvari u vlastitu perspektivu i zamislite situaciju da vi zaželite upravljati avionom ili nuklearnim reaktorom, mislite li da bi to bilo pametno, ukoliko za to niste stručno osposobljeni!?

Isto je i sa djecom, ona naprosto ne mogu odlučivati o nekim stvarima, jer im jednostavno nisu dorasla.


Izbjegavanje konflikta


Postoje mnoge situacije u kojima roditelji djetetu kažu DA, svjesni da bi trebali reagirati suprotno, ali se istovremeno to boje izreći, uvjereni da bi trenuci ljutnje mogli imati negativne posljedice u budućem psihičkom životu djeteta.

Riječ DA postala je poruka ljubavi, dok je NE dobilo negativni predznak, kojim dijete udaljavamo od sebe. Jedan od glavnih razloga takve roditeljske reakcije je osjećaj krivice danas prezaposlenih roditelja.

Majke osjećaju krivicu jer nisu dovoljno prisutne u odgoju djeteta, dok se očevi vraćaju prekasno da bi bilo šta mogli pružiti djeci, pa to malo vremena koje provode s djecom nastoje provesti bez konflikta.

Drugi razlog je prevladavanje situacije linijom manjeg otpora, jer svaka situacija u kojoj je odbijanje odgovor, iziskuje enormnu potrošnju energije, psihičke i fizičke.


Granice i pravila


Da se stvar može dovesti u red i sve ponovno vratiti u normalu, pokazuje novo ponašanje djece nakon postavljanja jasnih granica i pravila.

U realnosti, kada dijete dobije negativan odgovor, treba mu objasniti zbog čega ste tako odlučili, na način koji u odnosu na njihovu dob mogu razumjeti.

Na roditeljima je da sami svojom sposobnošću izvrše najteži posao na svijetu, pronalazeći pravu mjeru, vodeći se vlastitim identitetom.

Bitno je da roditelji znaju da NE ne znači "ne volim te", "volim te manje" ili "kaznit ću te ako me razočaraš". Naprotiv, to je znak velike ljubavi kojom nastojite odgojiti zdravu osobu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.