PODRŠKA

Mama napravila popis stvari koje bi očevi trebali raditi nakon porođaja: "To je minimum"

Većina se mama složila sa svim stvarima na popisu, a nekoliko njih je ponudilo i neke svoje ideje

Kreatorica TikTok sadržaja i mama Melisa Meser. TikTok

E. Ag.

2.2.2024

Prisustvo dobrog partnera tokom iscrpljujuće postporođajne faze može potpuno promijeniti situaciju. No, nažalost, postoje i partneri koji misle da ne mogu pridonijeti podršci ženama nakon poroda.

Emocionalna podrška

Kreatorica TikTok sadržaja i mama Melisa Meser (Melissa Messer) podijelila je popis za muškarce, ispunjen različitim zadacima i odgovornostima koje mogu preuzeti dok se mama bavi životom novorođenčeta. Također napominje da je njen popis "minimum".

Meser u videu spominje načine kojima muškarci mogu pružiti emocionalnu podršku svojim partnericama nakon poroda.

- Znam, muškarci mogu pomisliti da u određenim situacijama ne mogu ništa, naročito ako je u pitanju dojenje - navela je. Ipak, Meser tvrdi da bi se muškarci svejedno trebali probuditi i biti moralna podrška svojim ženama, piše Index.hr.

- Reci joj da je dobra mama barem tri puta dnevno. Može se osjećati usamljeno ako je budna i sama s bebom usred noći - savjetuje mama. Nabrojala je još nekoliko stvari.

- Ako je ovo vaše prvo dijete, trebali biste se brinuti o pranju veša, kućanskim poslovima i slično. Također, uključite se u mijenjanje pelena - nastavila je.


@melissmesser Clearly i feel strongly about the water bottle LMAO #greenscreen #momsoftiktok #POSTPARTUM #postpartumrecovery #postpartumjourney #pregnancytiktok #pregnancy #postpartumlife #postpartumsupport #postpartumbody #postpartum ♬ original sound - Melissa

S druge strane, kada je riječ o porodicama koje već imaju djecu, partnerove obaveze nakon porođaja mogu se malo promijeniti, stavljajući više fokusa na djecu.

Još ideja

- Važno je da muškarac brine za ostalu djecu dok je mama posvećena novorođenčetu. Ipak, trebao bi redovno provjeravati kako je i treba li joj bilo šta - objasnila je Meser.

Većina se mama složila sa svim stvarima na popisu, a nekoliko njih je ponudilo i neke svoje ideje.

- Slažem se s ovim popisom, ali dodala bih i kuhanje obroka - podijelila je jedna korisnica.

No neke majke su izrazile nejasnoće oko određenih stavki na popisu i predložile su da bi ga bilo dobro prezentirati partneru.

- Ne bih željela da moj muž misli kako mora pogađati sve ove stvari. Tražit ću nešto kada mi zatreba. Osim toga, nisam vezana za krevet, neke stvari još mogu i sama - smatra druga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.