MITOVI O POROĐAJU

Šta se zaista dešava u sali kada beba dolazi na svijet: Viču li svi "guraj, guraj"

Ne, ljekar ne sjedi uvijek pored vas kada je u pitanju prva faza porođaja

Facebook

E. Ag.

16.1.2024

Kako se približava porođaj, tako se trudnica priprema psihički i fizički, ali često joj se iznose i razna uvriježena mišljenja, koja ne moraju da budu zaista utemeljena u praksi.

Ljekar akušer-ginekolog mreže reproduktivnih i genetičkih centara Klinike Nova Tatjana Trubina komentariše poznate mitove o porođaju s kojima se često susretala, kako prenosi „Parents“.

Kontrakcije počinju odmah nakon što vam vodenjak pukne

Dešava se. Ali najčešće kontrakcije prethode izlasku vode i, po pravilu, izbijanje vode ukazuje na to da porođaj neće uskoro početi. Ako se intenzivan bol ne pojavi odmah ili u roku od pola sata nakon pucanja vodenjaka, možete bezbjedno otići u porodilište i pozvati hitnu pomoć. Približno 4-6 sati je dato da se porođaj odvija sam. Zatim se procjenjuje porođajni kanal i poduzimaju se daljnje mjere. Kontrakcije mogu početi odmah kod žena koje su već rađale, kod onih koje imaju visok paritet (veliki broj trudnoća) ili koje su ranije imale brzi porođaj. Ali, naravno, u ovom slučaju žena već zna da je upravo takav scenarij moguć.

Pored žene je uvijek ljekar ili akušer

Ne, ljekar ne sjedi uvijek pored vas kada je u pitanju prva faza porođaja. Babica posjećuje porodilju svakih 30 minuta. Ljekar dolazi za oko 4 sata, vrši vaginalni pregled, procjenjuje porođajni kanal i učestalost kontrakcija, stanje fetusa pomoću kardiotokografskog (CTG) monitora. CTG snimanje tokom porođaja se provodi kontinuirano, jer senzori pomažu u procjeni kontrakcija i otkucaja bebinog srca. Ako se pojave komplikacije (krvarenje, visok krvni pritisak), ljekar, naravno, dolazi ranije. U periodu guranja, ljekar je uvijek pored porodilje, i to ne sam već s neonatologom (pedijatrom), pedijatrijskom sestrom i babicom koja direktno porađa dijete. Nakon svakog pokušaja snimaju se otkucaji srca i intenzitet kontrakcija. Ljekar gleda kako se glava kreće i pomaže ženi da pravilno gura, piše Yumama.

Muž tokom porođaja ili trči hodnikom ili se onesvijesti

Zaista, posljednjih godina muškarci sve više žele da budu prisutni na porođaju. Ranije je ovo bio izuzetak. Što se tiče emotivnog stanja muškaraca, nikada nisam doživjela da se muž onesvijestio. Ali, naravno, dešava se da pocrvene i preblijede. Mnogo zavisi od karaktera i pripreme osobe. Pošto muškarac ipak donosi svjesnu odluku, on se unaprijed priprema, prikuplja informacije, postavlja pitanja ljekaru šta da radi i kako da se ponaša tokom porođaja. Dakle, sve ide manje-više mirno.

Facebook

Trudnicu hitno odvode u porođajnu salu u istoj odjeći koju je nosila u bolnici

Čak i ako postoji hitan slučaj, pacijent u urgentnom odjeljenju mora biti presvučen u sterilnu odjeću, jer su porođajne sale čiste prostorije. Prije i poslije porođaja žene nose donji veš za jednokratnu upotrebu i odjeću koja je prethodno autoklavirana. Naravno, postoje izuzetne situacije kada je pacijentu hitno potrebna medicinska pomoć (naprimjer, ako je krvarenje počelo ili je već počelo guranje). Ali u porodilištima su prostorije u početku projektovane tako da se iz hitne pomoći lako može doći i do porođajne i do operacione sale.

Žena glasno vrišti i grči se od bolova

Ovo nije mit, to se dešava prilično često, jer je prag bola kod svih različit. I svako na svoj način reaguje na stres i bol.

Čitavo bolničko osoblje se okuplja pored žene koja vrišti i svi viču „guraj, guraj!“

Naravno, ne okuplja se osoblje, ali pored porodilje su najmanje dva ljekara (akušer-ginekolog i pedijatar-neonatolog), medicinska sestra za djecu i babica koja porađa bebu. Pored toga, anesteziolog-reanimator može biti prisutan ako je, naprimjer, žena pod epiduralnom anestezijom. Ovo je već 4-5 ljudi. A također i medicinska sestra, koja treba da bude pri ruci, i muž porodilje. Pošto je porođajna sala mala, čini se da se okupila cijela gomila. Ako je sve uredu, onda niko ne vrišti. Ako žena ne gura, svi se zaista uključuju i pokušavaju da joj pomognu.

Novorođenče izgleda veoma lijepo, čisto i roze

Bebe se rađaju prekrivene sluzi nalik siru i izgledaju naborano. Čini se da su prekrivene bijelim filmom. Novorođenčad je obično svijetlocrvena, ponekad sa plavičastom nijansom. Mnogo zavisi od toga kako je prošao porođaj. Dijete može biti plavo ili bordo. Postepeno njegova koža dobiva normalnu nijansu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.