UMJETNIK SLAVIŠA VREĆO

Portret glumačke legende Klinta Istvuda radio 25 sati

Kada crtam, uvijek počinjem s očima, jer u njima je sva dubina, one nose svu težinu nekog karaktera, pojašnjava Vrećo

Vrećo: Inspiraciju tražim u tišini, daleko od ljudi, u prirodi. A. Bajramović

Piše: A. Bajramović

10.11.2020

Umjetnost za Slavišu Vreću, 29-godišnjaka iz Foče, u ovakvoj zemlji predstavlja neku vrstu optimizma, to je tračak nade i način da se iz svakodnevice na trenutak “pobjegne” u neki drugi svijet. Crtati je volio od malih nogu, ali ozbiljnije po završetku srednje škole. Od 2011. godine posvetio se portretima.

Najteža tehnika

- Meni je to možda i najteža tehnika, jer nijedan lik nije isti, nijedan portret nema istu dubinu, harizmu, niti ostavlja isti utisak na posmatrača. Za razliku od nekih drugih tehnika ili tema, kod portreta uvijek nailazimo na različitosti – kaže Vrećo.

Crtao je glumce, sportiste.... Avaz

Crtao je glumce, sportiste, a u tehnici crni tuš na hameru trenutno radi kolekciju lidera rok grupa s područja bivše Jugoslavije, te planira izložbu oko 40 djela.

- Omiljeni portret mi je Klinta Istvuda. Rađen je oko 25 sati  grafitnim olovkama na hamer papiru. Bio je to izazov i nisam ni sanjao da će ovako dobro ispasti. Ova glumačka legenda je jedinstvena osoba, već u poznim godinama, pa mu je na licu pregršt bora, sa specifičnom frizurom koju je bilo veoma teško uraditi. Kada crtam, uvijek počinjem s očima, jer u njima je sva dubina, one nose svu težinu nekog karaktera – pojašnjava Vrećo.

Više truda

Inspiraciju najčešće traži u tišini, daleko od ljudi, u prirodi, planini, a bavi se i biciklizmom. Od umjetnosti se ne može živjeti, pa radi u jednoj privatnoj firmi.

– Mladim ljudima u BiH želim da se izbore za svoje parče neba, a ima ga dovoljno za sve. Ako se sami ne potrude, niko za njih ništa neće uraditi. Moramo raditi na nekoj svjetlijoj budućnosti u ovoj zajedničkoj nam zemlji – ističe Vrećo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.