MOSTAR

Grad dobio budžet za 2020. u iznosu od 60,8 miliona KM

Interes građana potpuno je iznevjeren, kaže Bago

Bešlić i Šahović: Postigli dogovor. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

29.2.2020

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i načelnik Odjela za finansije Izet Šahović postigli su dogovor o budžetu za 2020. godinu te je ovaj najvažniji finansijski dokument donesen u iznosu od 60,8 miliona maraka. Da je budžet donesen, obznanjeno je u “Službenom glasniku Grada Mostara”, broj 2 od 19. februara.

Veće plaće

No, za razliku od prethodnih godina, ta informacija nije objavljena, naprimjer u formi saopćenja za javnost, a zvaničnici Gradske uprave Mostara danima izbjegavaju medijske upite u vezi s tim.

Kod donošenja ovakvog finansijskog dokumenta uobičajena je praksa njegovo prezentiranje javnosti, ali su građani Mostara, koji od 2012. godine nemaju zakonodavnu vlast, za to, očito, ostali uskraćeni.

Tako je nepoznanica i koji su amandmani od njih 40 prihvaćeni nakon javne rasprave o nacrtu budžeta, koja je održana u januaru. Za sada je poznato jedino da će budžetskim korisnicima biti povećane plaće za pet posto, kako su tražili predstavnici svih ustanova kulture.

Spriječiti pljačku

U Mreži “Naše društvo”, iz koje su na javnoj raspravi žestoko kritizirali nacrt budžeta, nisu iznenađeni što javnost nije obaviještena o donošenju ovog dokumenta. Podsjetili su na to da nisu ispoštovani rokovi i koraci za njegovo donošenje, a na javnoj raspravi, kako nam je rekao Marin Bago, jedan od predstavnika Mreže, potpuno je iznevjeren interes građana “s obzirom na to da smo svjedočili pozdravima i željama budžetskih korisnika”.

- Način na koji se planiraju stavke je ispod svakog nivoa. Svjedoci smo da se veoma mnogo novca izdvaja za komunalnu infrastrukturu, a grad nam je postao smeće. Stoga pozivamo Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona da ih spriječi u svakodnevnoj pljački građana - kazao je Bago.


Troškovi za izbore

Od 2012. godine godine budžet Grada donosi gradonačelnik uz potpis i saglasnost načelnika Odjela za finansije. S obzirom na to da Mostar nema Gradsko vijeće, to ovlaštenje im daje Federalni parlament.

Zanimljivo je da su u ovogodišnji budžet ukalkulirani troškovi i naknade za rad vijećnika, tijela i komisija Gradskog vijeća, za biračke odbore, članove Izborne komisije… pa ostaje nada da će Mostar u ovoj godini imati izbore.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.