SARAJEVO

Utopljavanjem Dječijeg doma na Bjelavama, poboljšani uvjeti života za 90 djece

( Dombjelave.ba)

Fena

1.12.2017

Radovi na poboljšanju energetske efikasnosti "Doma za djecu bez roditeljskog staranja" Bjelave u Sarajevu, kojim su osigurani bolji uvjeti boravka za 90 djece i 50 uposlenika, završeni su, što je danas obilježeno prigodnom ceremonijom u toj ustanovi. 

Vrijednost projekta iznosi 379.796 KM, a radovi su uključivali postavljanje termofasade, zamjenu cjelokupne vanjske stolarije, termoizolaciju i zamjenu krovnog pokrivača, izgradnju nove kotlovnice i ugradnju kondenzacionih kotlova te ugradnju pumpi koje smanjuju potrošnju električne energije.

Radovi poboljšanja energetske efikasnosti realizirani su uz finansijsku podršku Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo (KS), Vlade Švedske, Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine, a Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) je implementirao projekt.


Direktor "Doma za djecu bez roditeljskog staranja" Bjelave Saudin Đurđević podsjetio je da je projekt energetskog utopljavanja javnih objekata u KS započet tokom prošle godine te izrazio zadovoljstvo što je ovaj dom prepoznat kao ustanova kojoj su takve vrste radova potrebni.

Istakao da je projekt bio veoma zahtjevan te da je to najznačajniji projekt od izgradnje Doma.

- Dugujemo ogromnu zahvalnost Vladi Švedske, UNDP-u, Fondu za zaštitu okoliša Federacije BiH te svim građanima - kazao je Đurđević.

Novinarima se obratio i ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg, koji je istakao značaj energetske efikasnosti, kazavši da je ona bitna zbog ekonomskih i okolišnih razloga.

- Imamo mnogo bilateralnih donatora koji će staviti još veći naglasak na aktivnosti vezane za zagađenje zraka - rekao je ambasador.

Ukazao je na visoki nivo zagađenja zraka u glavnom gradu BiH te konstatovao da je nivo zagađenja tokom zime šokantan i da utječe na veliki broj ljudi, kao i da je, prema statistikama, utjecaj zagađenja smrtonosan.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu kazala je da se u BiH nalazi veliki broj zgrada koje su stare i energetski neefikasne te da je njihov cilj, zajedno sa Vladom Švedske, da rade na poboljšanju energetske efikasnosti tih objekata. 


- Energetske investicije donose mnogo koristi, prije svega, što se tiče smanjenja karbonskog traga koji dolazi iz starih zgrada - istakla je.

Osim toga, dodala je, bitno je i to što uštede ostvarene na ovaj način mogu biti iskorištene za investicije u druge stvari kao što je otvaranje novih radnih mjesta, takozvanih "zelenih poslova".

- Energetska efikasnost smanjuje potrošnju goriva i uklanja prijetnju po ljudsko zdravlje te poboljšava život ljudi koji žive u zgradama - kazala je Sinanoglu.

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Čedomir Lukić rekao je da su se opredijelili za realizaciju ovakvih projekata koji, prije svega, uključuju objekte koje koriste najmlađe kategorije stanovništva.

- Ovaj dom je takav objekt, a naši nasljednici sigurno će u budućnosti voditi računa o svim uvjetima življenjima na ovim prostorima - istakao je.

Uvjeti života u Domu na Bjelavama sada će biti mnogo bolji, zaključio je ministar, a osim toga, dodao je, uštede koje će ostvariti sada mogu biti uložene u bolju i kvalitetniju edukaciju djece koja tu žive.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.