KANTON SARAJEVO

Ministarstvo za rad: Sindikat radnika u zdravstvu u KS nije reprezentativan

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo donijelo rješenje

Zahtjev Sindikata doktora medicine i stomatologije KS. ARHIV

Piše: A. Ovčina

16.8.2021

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo u postupku preispitivanja reprezentativnosti Udruženja "Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo", a po zahtjevu Sindikata doktora medicine i stomatologije KS donijelo je rješenje kojim se utvrđuje da Sindikat radnika u zdravstvu u KS nije reprezentativni sindikat za područje djelatnosti zdravstvene zaštite na području KS. 

Sindikat doktora medicine i stomatologije KS kojeg zastupa advokat Sanela Gorčić Ministarstvu je uputio Zahtjev za preispitivanje utvrđene reprezentativnosti Sindikata radnika u zdravstvu u KS, a u vezi sa članom 132. Zakona o radu.


Ministarstvo donijelo rješenje. AVAZ

Navedeno je traženo iz razloga promjene činjenica na osnovu kojih je reprezentativnost Sindikata radnika u zdravstvu utvrđena.

Naime, kako je navedeno u Zahtjevu, nakon utvrđivanja reprezentativnosti Sindikata radnika u zdravstvu osnovani su Sindikat doktora medicine i stomatologije u kojem se nalazi više od 88 posto doktora medicine i stomatologije u KS, te postoji i Sindikat doktora medicine i stomatologije Javne ustanove Dom zdravlja u Sarajevu koji u svom članstvu ima doktore koje Sindikat radnika u zdravstvu ne može prikazivati kao svoje članove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.