ANKETA

Sarajlije o ratu u Ukrajini: Prošla sam već jedan rat, mnogo sam uplašena

Strašno je sve to, to su čudni umovi, izgleda da ne možemo više živjeti normalno, ne isključuje se opcija da će i nas zakačiti, kaže Bašić

Đido Dervišević i Mirsad Valjevac. N. Ćorović

Piše: N. Ćorović

24.2.2022

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin tokom noći najavio i pokrenuo napad na Ukrajinu, tokom cijelog dana stižu osude agresije na susjednu državu.  Rano jutros počela je vojna operacija. 

Zbog ovih dešavanja, pitali smo građane Sarajeva za komentar.

Đido Dervišević. N. Ćorović

Kako nam je rekao Đido Dervišević, puno je sličnosti s početkom agresije na BiH.

- Tako su isto prije u Sarajevu počinjali fašisti da gađaju grad i to je bio opći haos. Rusija se sada ponaša kao fašistička država, smješno je kada Putin priča priče o bombardovanju Beograda, koje je trajalo osamdesetak dana, a naše Sarajevo gađali su četiri godine. Protivnik sam svih ratova. Svi političari zagovaraju istu ideologiju, Putin je možda novi Hitler. Kod nas nema prave vlasti, i to fali. Ja se ne bojim ničega, rekao sam da ću ja prvi biti tu, ići u rov ako treba – kazao nam je Dervišević.


Napeta situacija

Mirsad Valjevac. N. Ćorović

Mirsad Valjevac nije zabrinut i vjeruje da će se situacija riješiti nakon nekoliko dana.

- Nemam šta strahovati, jedino što mislim je da će se ovo smiriti, sada je situacija napeta. Trebalo bi biti bolje, mislim da će NATO imati neku vrstu uticaja na to. Ne znam šta je svim političarima u glavi, ali po ovome svako traži da se vrati teritorija, ali ni za to nemam ništa specijalno dodati, jer nisam upućen toliko, ali slična je situacija kod njih i kod nas, bukvalno otimanje, prisvajanje teritorije. Oni pokušavaju da uzmu Ukrajinu kao Srbija RS, to ispada replika – rekao je Valjevac.

Ponavljanje historije

Marina Brkić. N. Ćorović

Marinu Brkić je situacija u Ukrajini uplašila.

- Prošla sam već jedan rat, mnogo sam uplašena, bojim se da se historija ponavlja, Rusija je sada angažirana oko Ukrajine, što ne znači da sve neće doći do nas. Mislim da Dodik to priziva. Svi su se oni udružili, situacija nije dobra. Strašno je sve to, to su čudni umovi, izgleda da ne možemo više živjeti normalno, ne isključuje se opcija da će i nas zakačiti - dodala je Bašić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.