NA LICU MJESTA

Na Vilsonovom šetalištu održan inkluzivni malonogometni turnir

Ovaj turnir pokazuje i koliko smo kao društvo sazreli da pomognemo i podržimo osobe sa invaliditetom i djecu sa poteškoćama u razvoju, navodi Drljača

Piše: N. Ćorović

15.7.2022

S manifestacije na Vilsonovom šetalištu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+10

Mininogometni inkluzivni turnir 3x3 održan je danas na Vilsonovom šetalištu u organizaciji Federalnog ministarstva rada i socijalne politike i Javne ustanove Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine „Pazarić“.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača kazao je da je glavni cilj tog turnira, kao projekta, jačanje inkluzije osoba sa invaliditetom i poticanje njihove sposobnosti da se što aktivnije uključe u sve oblasti društva.

Turnir, dodao je, daje šansu svima da osjete takmičarski sportski duh, zajedništvo te da se bore za sebe, ekipu i za svoju budućnost, bez obzira na poteškoće i probleme koje imaju.

- Ovaj turnir pokazuje i koliko smo kao društvo sazreli da pomognemo i podržimo osobe sa invaliditetom i djecu sa poteškoćama u razvoju. Isti predstavlja i kontinuitet aktivnosti Federalnog ministarstvo rada i socijalne politike na podršci projektima koji za cilj imaju što jaču i snažniju socijalizaciju i inkluziju osoba sa invaliditetom i djece sa poteškoćama u razvoju - naglasio je.

Na turniru su učešće uzele ekipe Udruženja “Oaza” Sarajevo, Zavoda za zbrinjavanje mentano invalidnih lica - Drin, Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići, Zavoda za zbrinjavanje i mentalno invalidnih lica i omladine Pazarić te škola fudbala Fair play Hrasnica.

Direktor JU "Zavod Pazarić" Samir Suljagić kazao da nastavljaju sa redovnim aktivnostima koje su u intresu štićenika.

- Cilj ovog druženja nije samo sportskog karaktera, ovdje je riječ o druženju naših štićenika sa svojim vršnjacima. Sretni smo što nas korona više ne ometa i što možemo nastaviti dalje sa širenjem inkluzije. Postoji niz aktivnosti koje naši štićenici provode. Učestvujemo često na ovakvim događajima i odazivamo se na svaki poziv kad god i gdje god je to moguće - kazao je Suljagić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.