MEMORIJALNA OBILJEŽJA

"Sarajevske ruže" nestaju, niko ih ne želi obnoviti

Od 2012. do 2018. godine sanirana samo 21 u užem dijelu glavnog grada

Sanacija do sada kvalitetno urađena. Avaz

Piše: A. Nalo

22.7.2022

Za obnovu sedam "sarajevskih ruža", jednog od memorijalnih obilježja u spomen ubijenim građanima Sarajeva tokom opsade grada od 1992. do 1995. godine, nisu zainteresirane građevinske firme u glavnom gradu! To tvrde iz Fonda memorijala Kantona Sarajevo.

Inače, ovi radovi planirani su u okviru treće faze sanacije simbola stradanja Sarajlija za vrijeme četverogodišnje opsade grada u posljednjoj agresiji na BiH. Prema podacima Fonda, od 2012. do 2018. godine sanirana je samo 21 „ruža“ u užem dijelu grada.


Prolongirani radovi

- Aktivnosti na sanaciji i zaštiti "sarajevskih ruža" nisu okončane te radovi iz treće faze nisu realizirani, prolongirani su zbog nemogućnosti iznalaženja izvođača koji će ispoštovati osnovne tehnološke uvjete, koji su u skladu s elaboratom koji je izradio Institut za materijale i građevinske konstrukcije Sarajevo - odgovorili su iz Fonda na zastupničku inicijativu.

Nadalje, tvrde da su dosadašnji izvođači "Euro-Asfalt" i "HM Tenax" prethodnih godina radove izveli kvalitetno, po pravilima struke, tako da su sanirane „ruže“ i dalje postojane.


Kontinuirana zaštita

- Nakon dostavljenih poziva za nastavak planiranih sanacija nisu se odazvali na poziv za dostavljanje ponuda, uz obrazloženje da više nisu zainteresirani za izvođenje ovih radova - naglašavaju.

No, uprkos toj činjenici, Fond memorijala Kantona Sarajevo ulaže napore na iznalaženju rješenja za zaštitu "sarajevskih ruža".

Prema računici, za realizaciju ovog projekta potrebno je 10.000 KM. Ova ustanova ima u planu sanirati nekoliko „ruža“ koje su u proteklom periodu pretrpjele određena fizička oštećenja.

- Za 14 "sarajevskih ruža" lociranih u Novom Sarajevu, Novom Gradu i Ilidži općine su se obavezale da će ih sanirati i zaštititi - ističu iz ove ustanove. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.