MUP KS

Sarajevski policajci i dalje bez body kamere

Radi se o ograničenom postupku javne nabavke koji se provodi u skladu sa zakonom, nakon što isti bude uspješno okončan pristupit će se realizaciji projekta, kaže Hadžiabdić

Veća sigurnost za policajce. Avaz

Piše: E. Maslo

10.9.2022

Body kamere za policijske službenike u Kantonu Sarajevo još nisu stigle, a kada će – ne zna se. Tender za javnu nabavku mini videokamera, koji je raspisan 10. decembra 2021. godine na Portalu javnih nabavki BiH, još nije završen.

Kako su nam rekli iz Ministarstva unutrašnjih poslova KS, postupak nabavke mini kamera s pratećom opremom za funkcioniranje cjelokupnog sistema je u toku.


Štiti i građane

- Radi se o ograničenom postupku javne nabavke koji se provodi u skladu sa zakonom. Nakon što isti bude uspješno okončan pristupit će se realizaciji projekta – kazao je za „Avaz“ Mirza Hadžiabdić iz Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a Kantona Sarajevo.


Hadžiabdić: Značajno sredstvo. Avaz

Podsjetimo, Vlada KS je još u aprilu 2021. godine prihvatila projekt Ministarstva unutrašnjih poslova o nabavci kamera za tijelo koje će nositi policijski službenici prilikom kontakta s građanima, odnosno učesnicima u saobraćaju. Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova, tada je najavio da će uskoro svi policajci na terenu biti opremljeni kamerama.

Vlada je za ovaj projekt osigurala 460.000 KM, a, kako je Katica najavio, ovo će omogućiti poboljšanje kvaliteta rada policije i zaštititi integritet policijskih službenika, ali i građana.

- Radi se o vrlo značajnom sredstvu koje štiti integritet policijskih službenika od zlonamjernih prijava neodgovornih građana. S druge strane, štiti građane od zloupotrebe ovlaštenja neodgovornih policijskih službenika – kazao je Katica još u proljeće 2021. godine.


Pokretanje postupka

Najavio je i da će kamere za tijelo biti dopremljene do kraja 2021. godine. Početkom decembra 2021. godine Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je Odluku kojom se određuje “pokretanje postupka nabavke mini videokamera s pripadajućom opremom neophodnom za funkcioniranje cjelokupnog sistema za potrebe Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo”.

Prema ovoj odluci, procijenjena vrijednost nabavke kamera s opremom iznosi 418.804,42 KM, bez PDV-a.

Ministar Katica je od juna ove godine na bolovanju, a za vršioca dužnosti postavljen je ministar za boračka pitanja Omer Osmanović.

U budžetu KS za 2022. godine za stavku “Nabavka specijalne opreme (vojne i policijske) – Uprava policije” izdvojena su sredstva u iznosu 10.700.000 KM.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.