UPRAŽNJENA MJESTA

Civilna zaštita KS zapošljava 55 novih vatrogasaca

Radi se o zapošljavanju komandanta profesionalne vatrogasne jedinice, 39 vatrogasaca i 15 vozača-vatrogasaca

Popunjenost radnih mjesta trenutno iznosi oko 63 posto. Vlada KS

E. Ć.

4.11.2022

Vlada Kantona Sarajevo dala je saglasnost Kantonalnoj upravi civilne zaštite Kantona Sarajevo za popunu 55 upražnjenih radnih mjesta u Vatrogasnoj jedinici.

Radi se o zapošljavanju komandanta profesionalne vatrogasne jedinice, 39 vatrogasaca i 15 vozača-vatrogasaca.

Kako su istakli iz Uprave civilne zaštite KS, trenutno poslove u Upravi obavlja 200 zaposlenih na neodređeno vrijeme, tako da popunjenost radnih mjesta iznosi oko 63 posto.

- Posebno se osjeti nedostatak vatrogasaca i vatrogasaca – vozača, kako u Prvoj četi, tako i u Drugoj četi, a uzimajući u obzir da je u sastavu KUCZ profesionalna vatrogasna jedinica sa velikim voznim parkom sa specijalnim vozilima i teškim teretnim vozilima. 


Sarajevski vatrogasci dobijaju pojačanje. Vlada KS

Profesionalna vatrogasna jedinica između ostalog, gasi požare i spašava ljude i materijalna dobra ugrožena požarom i eksplozijom na otvorenom prostoru, šumske požare, požare na građevinama i materijalnim dobrima svih vlasnika i korisnika gdje se god požar pojavi. Ista raspolaže velikim voznim parkom sa specijalnim vozilima i teškim teretnim vozilima, koja se koriste u akcijama gašenja požara i spašavanju ljudi i materijalnih dobara.

U pripravnosti treba da bude znatan broj vatrogasaca i vatrogasaca-vozača, pa se shodno tome ukazala potreba za prijemom 15 vatrogasca – vozača i 39 vatrogasaca, radi blagovremenog i efikasnog djelovanja jedinice, a sve u cilju jačanja kapaciteta prvog i specijalističkog odgovora na nastalu prirodnu ili drugu nesreću.

Ističemo da se u prethodnom periodu znatno smanjio broj vatrogasaca, koji su otišli u penziju ili im je prestao radni odnos iz drugog razloga, kao i da je povećan broj vatrogasaca na bolovanju (zbog povećanog obima posla uslijed nedovoljnog broja vatrogasaca i pandemije korona virusa). Također, prosječna starost vatrogasaca u Upravi je 45 godina čime se još jednom podcrtava potreba za upošljavanjem novih vatrogasaca - kaže se u obrazloženju kadrovskih potreba Vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite KS.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.