PROJEKTI

Rješava se dugogodišnji problem stanovnika Dogloda: Na farmi "Butmir" počela sanacija potoka

Saniranjem, ucjevljenjem i konačnim zatrpavanjem potoka zaokružujemo proces tranzicije PD "Butmir", rekao je Delić

Delić tokom posjete. VLADA KS

A. O.

7.12.2022

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić posjetio je Poljoprivredno dobro "Butmir", gdje je prisustvovao početku radova na saniranju i zatrpavanju potoka koji protiče kroz imanje ove farme u naselju Doglodi. 

Po završetku sanacije bit će riješen dugogodišnji problem zagađivanja životne sredine, s kojim su suočeni stanovnici ovog naselja.


Ekološka tranzicija

Prema ministrovim riječima, po završetku projekta PD "Butmir" će postati nulti zagađivač okoliša i firma koja u potpunosti posluje u skladu s ekološkim propisima o zaštiti životne sredine.

- Saniranjem, ucjevljenjem i konačnim zatrpavanjem potoka zaokružujemo proces tranzicije PD "Butmir" u kategoriju preduzeća koja posluju u skladu s ekološkim normama i samim tim rješavamo decenijski problem stanovnika ovog naselja - izjavio je tokom posjete ministar Delić.

Ekološka tranzicija ovog preduzeća započeta je u januaru ove godine instaliranjem prečistača otpadnih voda, nakon čega je preduzeće priključeno na javni kolektor. Zadnja etapa je saniranje ovog potoka dugog oko 500 metara.


Unaprijeđenje poslova

Ministarstvo privrede sufinasira projekt s 80.000 KM, za postrojenje otpadnih voda izdvojilo je 300.000 KM, te 30.000 KM za priključak na gradski kolektor. Osim ovih investicija, Ministarstvo je u unapređenje poslovanja i sigurnosti na farmi uložilo oko 400.000 KM za nabavku stočnog fonda, sanaciju potpornog zida i nabavku agregata, što je sveukupno ulaganje u iznosu nešto manjem od 800.000 KM.

- Ova farma najveći proizvođač mlijeka za područje Kantona Sarajevo i sva ulaganja su doprinos jačanju proizvodnje i naravno usklađivanju poslovanja s ekološkim normama. Osim toga, preduzeće je i vlastitim sredstvima radilo na unapređenju poslovanja i jedno je od rijetkih koje svoje obaveze po ugovoru završava u zadatim rokovima - naveo je ministar Delić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.