KANTON SARAJEVO

Najavljeni bolji uslovi za uposlenike i korisnike Doma zdravlja Ilidža

Vrijednost radova je blizu 1,2 miliona KM

Hadžiahmetović: Dom zdravlja Ilidža je primjer uspješne saradnje Vlade KS, Općine Ilidža, Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa. Služba za protokol i press KS

A. O.

23.12.2022

Bolje uslove za uposlenike i korisnike Doma zdravlja Ilidža u Sarajevu najavio je danas ministar za komunalnu privredu, infrastrukturu, prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžaihmetović tokom posjete toj ustanovi povodom radova u projektu "Energijska efikasnost u javnim objektima KS".

Dom zdravlja je u srcu Ilidže i centar je primarne zdravstvene zaštite za više od 60.000 građana, a uprkos tome, uposlenici i stanovnici Ilidže već niz godina čekaju na obnavljanje dotrajale infrastrukture ovog objekta.


Prioritetan projekat

Uzimajući to u obzir i u skladu sa strateškim opredjeljenjem Vlade Kantona, ova ustanova je jedan od prioritetnih projekata i odabrana je za pojačanje mjera energijske efikasnosti u okviru prvog seta objekata.

- Dom zdravlja Ilidža je jedan od najznačajnijih javnih objekata u ovoj lokalnoj zajednici. Iz tog razloga, ponosan sam na činjenicu da će po završetku planiranih radova, ovaj objekat zasijati u novom ruhu te biti reprezentativan primjer opredjeljenja Vlade Kantona Sarajevo da implementacijom ovakve vrste projekta budu osigurani bolji uslovi rada i boravka za korisnike, ali i da se poboljša nivo zdravstvenih usluga za stanovnike Ilidže. Dom zdravlja Ilidža je primjer uspješne saradnje Vlade KS, Općine Ilidža, Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa te niza drugih partnera koji kontinuirano daju doprinos u osiguranju ljepšeg i zdravijeg okruženja za cjelokupno društvo - izjavio je ministar Hadžiahmetović.

Prilikom planiranja intervencija na objektu Doma, sve mjere su usaglašene s autorom projektnog rješenja, arhitektom Draganom Bijedićem. 

Planirane mjere

Planirane mjere koje se trenutno implementiraju uključuju radove povećanja energijske efikasnosti na vanjskoj ovojnici objekta, što podrazumijeva zamjenu dotrajalih otvora - prozora i vrata, termoizolaciju fasade, ugradnju termostatskih ventila na postojećim radijatorima, prateće pripremne, molersko-zidarske, limarske i gromobranske radove.

Vrijednost radova je blizu 1,2 miliona KM.

Osim Doma zdravlja Ilidža, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, kao implementator projekta "Energijska efikasnost u javnim zgradama u KS“, na području Općine Ilidža će investirati u povećanje mjera energijske efikasnosti na objektima "Prva osnovna škola“ i "Treća osnovna škola“.

Za projekat ”Energijska efikasnost u javnim objektima Kantona Sarajevo” kantonalna vlada je obezbijedila finansiranje u iznosu od 8.000.000 eura od kreditnog novca Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), dok je Evropska unija, implementacijom Regionalnog EE programa obezbijedila nepovratnih 2.000.000 eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.