INICIJATIVE

“Feringove” hale pretvoriti u sajmište i inkubaciono-razvojni centar

U jednoj o hala ove godine održan je 9. sajam poduzetništva i obrta “Grapos-expo”, a nakon toga i koncert Halida Bešlića

Prazne hale “Feringa” imaju puno potencijala. H. Čalić

Piše: H. ČALIĆ

3.11.2018

Firma “Fering MI” prije rata, uz “Metalnu” iz Maribora, bio je najveći proizvođač toranjskih dizalica u bivšoj Jugoslaviji, a skoro sva proizvodnja izvožena je u Italiju i druge evropske zemlje.

Specijalni teret

Italijani su bili “ludi” za njihovim proizvodima pa su znali tri dana i tri noći bdjeti u “Feringu” dok se dizalica ne bi utovarila te kao specijalni teret krenula u njihovu zemlju.

 Lošom privatizacijom, odnosom države prema ovoj firmi kao namjenskoj industriji, otuđivanjima, lošim poslovanjem koje je uvjetovalo prodaju bankama, imovina “Feringa” se topila.

Ostale su hale, danas prazne i one su postale predmet interesiranja općine Gračanica za organizaciju sajmova, za gradnju inkubaciono-razvojnog centra, za koncerte.

 S obzirom na to da je ove godine u jednoj o hala “Feringa” održan 9. sajam poduzetništva i obrta “Grapos-expo”, a nakon toga i koncert Halida Bešlića, pokazalo se ispravnim što je Općinsko vijeće Gračanice ozvaničilo zainteresiranost da zadrži “Feringove” hale, kako i one ne bi otišle na doboš. Tu inicijativu aktuelizirao je Edin Šehić, na sjednici OV Gračanica.

 - Osim sajmišta, hale bi služile i za formiranje inkubaciono-razvojnog centra i tehničkih inovacija u kome bi se obučavali naši učenici, naš budući stručni kadar. S druge strane, i Porezna uprava ima interes da naplati svoja potraživanja od “Feringa”, pa bi prodajom ostale imovine (ne i proizvodnih hala, op. a.) došlo do sredstava da se obespravljenim radnicima “Feringa” uplate doprinosi za penzionisanje - kazao je Šehić.

Zatraženo mišljenje

Dodaje da je i od općinskog pravobranioca zatražio mišljenje o ovoj inicijativi.

Odličan potez 

- Ideja o kojoj i mi mjesecima razmišljamo je odlična, jedini ispravan i najjednostavniji način da Gračanica dobije stalno sajmište, ali i inkubacioni centar, te prostor za održavanje velikih kulturnih događaja - tvrdi Nedžad Nuhanović, predsjednik Obrtničke komore Tuzlanskog kantona. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.