UNSKO-SANSKI KANTON

Radnici Radija Bihać traže pet zarađenih plaća

I. N. Š.

18.4.2017

Uposlenici najstarije medijske kuće na području Bihaća JP RTV Bihać jučer su stupili u sedmodnevni štrajk upozorenja u periodu od 11 do 13 sati, a razlog je neredovna isplata plaća.

Bez rješenja  

Iako uvažavaju situaciju u kojoj se nalazi grad Bihać, s egzistencijalnim problemima susreću se i radnici Radija Bihać, jer zarađuju već šestu plaću, a onu za oktobar prošle godine dobili su u martu.  

Prema riječima Mirsada Zulića, predsjednika Sindikalne podružnice JP RTV Bihać, radnici potražuju neisplaćene plaće za novembar i decembar prošle te januar, februar i mart ove godine. Sindikat je pokušao pronaći rješenje s menadžmentom preduzeća, ali u tome nisu uspjeli. 

- Najveći broj nas je kreditno opterećen, potrošačka korpa iz dana u dan raste i svako kašnjenje plaće za nas je dodatni teret i briga. Banke već prijete pojedinim uposlenicima pljenidbom imovine i pokretanjem hipoteka, a tužbe i slične mjere najavljuju i preduzeća kojima radnici moraju redovno plaćati račune za režije - kazao je Edin Delić, zaposlenik Radija Bihać.  

Dobili podršku 

Ukoliko se što prije ne nađe rješenje za nastalu situaciju, Sindikalna podružnica iskoristit će i ostale zakonom predviđene mjere, a punu podršku dobili su i od Sindikata grafičkih, izdavačkih i medijskih radnika BiH, kao krovne organizacije za zaštitu radničkih prava. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.