BORILAČKI SPORTOVI

Bokser Ćatić: Protiv Čudinova se želim vratiti na svjetski tron

Spreman za veliki povratak u ring

Almir SOKOLOVIĆ

27.2.2015

- Sve je dogovoreno, 9. maja se vraćam u ring. Volio bih da meč odmah počne.

Tim nam se riječima iz Kelna javio naš bokser Adnan Ćatić, alijas Feliks Šturm (Felix Sturm), koji je u Njemačkoj dogovorio povratak na svjetsku boksersku scenu.

Fanovi u Areni

Bivši IBF, WBO i WBA šampion u ekskluzivnom razgovoru za "Dnevni avaz" iznio je detalje dogovora borbe u supersrednjoj kategoriji protiv Rusa Fedora Čudinova, trenutno najbolje rangiranog WBA borca.

- Ljepšeg povratka u ring sigurno nema od meča s najboljim WBA bokserom. Čudinova sam gledao u nekoliko navrata. Veoma je kvalitetan borac, najbolji u WBA verziji, ali ga se ne bojim. Meč će se održati u Frankfurtu, tako su mi upravo javili - kazao je Ćatić.

Protiv sebe ćete imati velikog borca. Očekujete li da će Vas publika u Frakfurtu podržati?

- Frankfurt ima veliku boksersku tradiciju. Nadam se da će uz mene biti i 10.000 fanova u Areni i da će me svi podržati. Spektakl je zagarantiran. Želim da se vratim na tron baš protiv Čudinova, najboljeg među najboljima.

Vjerujemo da će i ovog puta uz Vas, osim supruge Jasmin (Jasmine), biti i nogometaši Sejad Salihović i Vedad Ibišević.

- Oni su uvijek bili uz mene kada je bilo lijepih trenutaka, ali i onih koje sam brzo zaboravio. Doći će, očekujem ih.

Gdje ćete se pripremati do meča s Rusom?

- U svom bokserskom kampu u Kelnu. U tih 1.200 kvadrata imam sve što poželim, od gimnastičke dvorane do idealnih uvjeta za trening. Nema potrebe da negdje putujem.

Hoćete li prije meča dolaziti u BiH?

- Mislim da neću. Skoro pa je izvjesno da neću, jer imam mnogo obaveza. Nakorak smo od marta tako da do meča s Čudinovom imam sedamdesetak dana da se dobro pripremim. Ništa ne smijem prepustiti slučaju.

Nedavno ste odbacili mogućnost da se nađete u ringu protiv Hasana N'Dama za upražnjeni naslov svjetskog prvaka srednje kategorije u IBF verziji, zašto?

- Zato što me srednja kategorija ne zanima. Ta kategorija za mene je prošlost. Lijepo je bilo čuti vijest da sam u kombinacijama nakon što je Žermenu Tejloru (Jermain Taylor) uzet IBF naslov, ali meni ta kategorija nije zanimljiva. Zato mi se ubrzo i otvorio put za meč s Čudinovom u supersrednjoj kategoriji.

Čudinov u 12 borbi ima svih 12 pobjeda, od toga 10 nokautom.

- Poštujem ga kao borca, ali očito nije boksao sa pravim da bi ga neko porazio. Blizu je 9. maj, ubrzo ćemo saznati je li baš takav kao što izgleda. Svakako jeste veliki, to treba cijeniti, ali ga se ne pribojavam. Željan sam dokazivanja i Čudinov je prava prilika za to.   

Štiglic zaboravljen

Protiv Roberta Štiglica (Stieglitz) pokradeni ste u novembru prošle godine. Tada ste zaslužili pobjedu, a sudije su meč proglasile neriješenim.

- Taj je meč već zaboravljen. Bilo mi je krivo tada, jer sam od Štiglica bio bolji. Sada se otvara nova prilika tako da o nekim stvarima ne želim razmišljati.

Koliko je nedavna prinova u porodici (dobio kćerkicu Nahlu, op. a.) promijenila Adnana?

- Curica je bila želja supruge i mene i bili smo presretni kada je Nahla došla na svijet. Fantastičan je osjećaj biti otac i radujem se svakom trenutku sa porodicom. Uz Jasmin sam svaki slobodan trenutak, pratim svaki osmijeh Nahle i svi smo veoma sretni. Kada sve ovo prođe u vezi sa mečom s Čudinovom, Nahla će s nama prvi put doći u Bosnu i Hercegovinu, posjetiti Mostar, Sarajevo, Blagaj... Svi se tome radujemo.

Poziv navijačima

Adnan Ćatić aktivan je na društvenim mrežama. Najaktivniji je na Twitteru, na kojem je potvrdio da će se 9. maja boriti protiv Čudinova. Rečenicom "Hajmo Bosno, hajmo Hercegovino...", i ovog puta je uputio poziv navijačima da dođu u Frankfurt i podrže ga u važnom meču.

catic-blagaj-27

Foto: Twitter (Ćatić je na Twitteru potvrdio meč protiv Čudinova)

Inače, u ranijim nastupima i do posljednjeg mjesta ispunjenim dvoranama s tribina je sve vrijeme tokom borbi znalo odjekivati "Bosnom behar probeharao", "Ado, Ado", "Ovo je Bosna"...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.