BORILAČKI SPORTOVI

Ćatić: Laž je da sam naručio ubistvo promotora!

EKSKLUZIV Bokserski šampion za "Avaz" o skandalu i istrazi koja se vodi u Njemačkoj

A. SOKOLOVIĆ

11.4.2015

Umjesto da se priprema za predstojeći meč u supersrednjoj kategoriji protiv Rusa Fedora Čudinova, trenutno najbolje rangiranog WBA boraca, koji je zakazan za 9. maj u Frankfurtu, bivši svjetski šampion Adnan Ćatić alias Feliks Šturm (Felix Sturm) jučer je bio u centru skandala u kojem je optužen da je naručio ubistvo! 

Tiražni njemački list "Bild" objavio je da je naš bokser osumnjičen da je zajedno s menadžerom Rolandom Bebakom naručio ubistvo bivšeg promotora, Turčina Ahmeta Onera. No, u ekskluzivnoj izjavi za naš list, a nakon što je objavljena informacija, Ćatić je sve negirao, navodeći da ga nije ni previše uznemirila vijest. 

- Priča koju je objavio "Bild" malo je nategnuta. Roland i ja smo ti koji su ucijenjeni. Ništa više. Priča je smiješna - kazao nam je jučer Ćatić.

Slijedi kontratužba

List navodi da su bivši svjetski prvak iz Leverkuzena i njegov menadžer Bebak iz Kelna navodno pokušali angažirati plaćenika da ubije promotora Onera za 20.000 eura. Glavni tužilac Ulrih Bremer (Urlich) potvrdio je za "Bild" da je "protiv dvije osobe pokrenut istražni postupak zbog navođenja na smrtni delikt". Odjel za ubistva iz Kelna mjesecima istražuje ovaj slučaj. Do toga je došao jer je navodni plaćeni ubica, Libanac, sve ovo priznao policiji.

"Bild" je još naveo da je Oner prije nekoliko godina bio Ćatićev promotor. Rastali su se u svađi. Između ostalog, Turčin je predbacio Ćatiću da je kupio jedan naslov svjetskog prvaka.

No, Ćatić je u razgovoru za naš list pojasnio da je cijeli slučaj zasnovan na tvrdnjama jedne osobe iz Libana koja je od njegovog menadžera Bebaka tražila novac te da su oni bili predmetom pokušaja ucjene. 

- Bebak ima snimljen razgovor s tim momkom koji ga je pokušao ucijeniti. Roland je još ranije angažirao advokata, a jutros (jučer, op. a.) u istragu se uključila i njemačka policija. Bebak je najavio da će podnijeti kontratužbu - dodao je Ćatić. 

Bebak je i za "Bild" rekao da je imao sastanak s jednom osobom, potvrdivši ono što je Ćatić izjavio za naš list. 

Tonski zapis

- Taj Libanac želio me uvući u zamku. Odmah sam pomislio da iza svega stoji Oner. Tog Libanca samo sam pitao je li lud - rekao je Bebak njemačkoj štampi. 

Navodno, postoji tonski zapis ovog sastanka. Novinari "Bilda" jučer nisu uspjeli doći do Onera, da bi čuli i njegovu verziju priče.

Pojedini njemački mediji jučer su objavili informaciju da Oner ima 16 krivičnih djela, kao što su iznude i napadi, zbog čega je već osuđen na 22 mjeseca uvjetno i na novčanu kaznu od 120.000 eura.

- Svako zna kakve sve Oner ima krivične prijave - dodao je naš šampion. 

Spreman za Čudinova

Zanimalo nas je i kako teku Adnanove pripreme za važan meč u Frankfurtu.

- Pripremam se u svom kampu u Kelnu. Pripreme idu super i odlično se osjećam. Što se mene tiče, meč protiv Čudinova može biti održan već sutra. Imao sam odlične sparing-partnere i super sam se pripremio. Rekao bih, nikad bolje - kazao je Ćatić. 

Tužilac Korc: Šturm je meta istrage 

- Meta naše istrage su Feliks Šturm, njegov menadžer i još jedna muška osoba - rekao je tužilac Benedikt Korc (Kortz) za agenciju DPA, potvrdivši pisanje "Bilda", te dodao da su „Šturm i njegov menadžer Roland Bebak unajmili treću osobu da izvrši atentat na promotora Ahmeta Onera". 

Turčin je prethodno organizirao borbe za Ćatića, ali se sa Šturmom razišao nakon ozbiljne svađe, dodaje DPA.

- Ovo je malo vjerovatna priča, lažna je i neprirodna - poručio je menadžer Bebak po portparolu i dodao:  

- Ovakva optužba nije šala, nego je smrtno ozbiljna.

Iz lične karte Adnana Ćatića

sturm-top-11

Decembar 2006.: Karijera Ćatića krenula uzlaznom putanjom

Adnan Ćatić alias Feliks Šturm rođen je 31. januara 1979. godine u Leverkuzenu.

- Bio je svjetski prvak u srednje teškoj kategoriji u verziji WBO, od marta do jula 2006. godine te ponovo od 28. aprila 2007. u verziji WBA. 

 - Prvu profesionalnu borbu Ćatić je imao 27. januara 2001. protiv Antonija Ribeire.

- U fantastičnoj borbi 25. juna 2011. odbranio je titulu svjetskog prvaka u borbi protiv Metjua Meklina, a 7. decembra 2013. tehničkim nokautom je pobijedio Darena Barkera i preuzeo titulu svjetskog prvaka po IBF-u.

- U junu 2004. imao je najveću borbu u bogatoj karijeri. Protivnik mu je bio Oskar de la Hoja. Mjesto susreta Las Vegas. Pristrasnim glasanjem sudija izgubio je od čuvenog Amerikanca.
 
- U oktobru 2007. po treći put je odbranio titulu u WBA verziji protiv Amerikanca Rendija Grifina.

- Krajem maja prošle godine u njemačkom Krefeldu porazom od Australca Sema Solimana izgubio je IBF titulu.

- Posljednji meč imao je 8. novembra prošle godine u Porše Areni u Štutgartu, kada su sudije meč protiv Nijemca Roberta Štiglica proglasile neriješenim. 

- Sa suprugom Jasmin ima sina Mahira i kćerkicu Nahlu.

Amaterski boks

124 borbe

113 pobjeda

9 poraza

Profesionalni boks

43 borbe

37 pobjeda (16 nokautom)

3 poraza (1 nokautom)

2 neriješeno

1 poništen meč (doping protivnika)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.