BORILAČKI SPORTOVI

DOPING SKANDAL Cro Cop priznao da je uzimao hormon rasta

Dva dana nakon što je objavio povlačenje iz sporta

J. Be.

12.11.2015

 

10:40 Nakon objave o suspenziji Mirka Filipovića, Cro Cop se i sam oglasio po tom pitanju. Njegovu izjavu vam prenosimo u cjelosti.

"Evo prvi dan mirovine i odmah problemi. Prvi sam borac kojeg su suspendirali nakon odlaska u mirovinu. Valjda im je dobro došlo da na nekom poznatom vježbaju strogoću. Evo o čemu se zapravo radi. Ufc je potpisao ugovor sa USADA-om, američkom antidopinškom agencijom koja će provoditi i koja od nedavno i provodi testiranja boraca. Morao sam ispuniti upitnik kao i svi borci i specificirati gdje se nalazim tijekom priprema zbog dolaska njihovih ljudi na testiranje.  Kada su počeli problemi s ramenom, obzirom da klasične metode poput leda i masaža nisu pomagale, prešao sam na krvnu plazmu koju sam dobijao direktno u rame, a uz to sam uzeo malu količinu hormona rasta radi bržeg zacjeljivanja.

Hormon rasta je na listi zabranjenih supstanci i to sam znao, ali nije bilo drugog načina da spasim rame, barem sam tako mislio. U kombinaciji s krvnom plazmom. Nažalost, jedini lijek za rame je višetjedna pauza i mirovanje, ali očajnik se i za slamku hvata.

Nakon šest dana plazmi i hormona došli su me testirati, uredno sam dao uzorak krvi i urina i odmah sam obavijestio UFC o testiranju, kao i da sam radi sanacije ramena uzeo malu količinu hormona rasta, jer ništa drugo ne pomaže, a želio sam odraditi borbu pod svaku cijenu. Ako budem morao otkazati borbu zbog ramena, znao sam da je to kraj. Prošlo je osam mjeseci od posljednje borbe, a ja u ovim godinama ne mogu čekati 5 ili 6 mjeseci do iduće borbe. Niti su nalazi testiranja gotovi, niti sam siguran da će se supstanca naći, jer sam to uzeo svega nekoliko dana samo da spasim borbu i rame. Oni su nekakvu suspenziju odrezali i to samo zato jer sam im sam rekao o čemu je riječ. Suspenzija nema nikakvog smisla jer sam se povukao i to radi ozljeda po cijelom tijelu, a kruna je bila ozljeda ramena

Glupo je uopće spominjati da taj hormon samo tijelo luči i da se neka povišena razina može detektirati do desetak dana te da bih na borbi bio čist.

Niti mi to poboljšava performanse u bilo kojem obliku, kao sto to rade testesteron, razni steriodi i anabolici, ali takva su pravila. Još u petak sam molio da ne otkazuju borbu i da želim nastupiti, nakon toliko muke i truda tokom priprema.

Kazao sam i da ću otići na saslušanje u agenciju i reći o cemu se radi, pa neka provedu testiranja uoči i nakon borbe. Znao sam da bi sve bilo u redu. Pet puta sam do sada testiran samo u UFC-u, posljednji put prije i nakon borbe sa Gonzagom. Naravno da je uvijek sve bilo ok. Subotnji trening mi je bio zadnji u ovim pripremama i tu je rame otišlo do kraja. Išao sam na magnet u ponedjeljak i pokazale su se rupture mišića, oštećenje tetive te puno tekućine u ramenu.

Tu sam prelomio i iste večeri donio odluku da nemam snage više boriti se sa ozljedama. Objavio sam prekid karijere i to je to. Ovo prozivanje i suspenzija stvarno nemaju smisla, iako moram reći da razumijem UFC kao i razlog zbog kojeg se ograđuju. Sad će ispasti da sam uzimao nedozvoljena sredstva tj.doping, a to veze sa vezom nema. No, što je tu je, ne dao Bog većeg zla"al sta je tu je,nedo bog veceg zla"

cro-cop-mirko-fb-priznanje

9:07 Mirko Filipović prije dva dana otišao je u penziju nakon povrede ramena koju nije mogao sanirati do borbe u Seulu s Anthonyjem Hamiltonom. Amerikanci su danas objavili vijest koja baca novu sjenu na tu njegovu odluku, piše 24sata.hr.

Američka antidopinška agencija (USADA) obavijestila je Mirka i UFC da je privremeno suspendiran zbog potencijalnog kršenja antidopinških propisa! UFC je izdao saopćenje koje prenosimo u cijelosti:

UFC obavještava da je zakazani meč između Mirka Cro Copa i Anthonyja Hamiltona u Seulu u Južnoj Koreji otkazan. Američka antidopinška agencija (USADA) obavijestila Mirka Filipovića i UFC da je privremeno suspendiran zbog moguće zloupotrebe pravila antidopinške agencije.

USADA, nezavisno tijelo koje provodi antidopinšku politiku, pobrinut će se oko rezultata i odrediti posljedice u slučaju Cro Copa. Dodatne informacije bit će pravovremeno objavljene.
Hamiltonu će se vrlo brzo zakazati novi meč u bližoj budućnosti, stoji na službenoj stranici UFC-a.

Podsjetimo, Cro Cop je prošle sedmice otkrio kako je primao lijekove i veliku količinu koktela lijekova direktno u povrijeđenu tetivu, a liječio se i krvnom plazom te injekcijama ACP-a kako bi se što bolje "zakrpao" i bio što pripremljeniji za borbu.

Za sada nema nikakvih informacija o tome kako je Cro Cop pao na dopingu, kada je testiran te na što je njegov uzorak bio pozitivan. Ovo je prvi slučaj da je zbog nove UFC-ove antidopinške politike, koju provodi uz pomoć USADA-e, suspendiran jedan borac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.