BORILAČKI SPORTOVI

Kroz Karate klub "Radnik" iz Donjeg Vakufa prošlo više od 500 djece

Kolektiv koji postoji od 2003. godine

A. VREBAC

15.1.2016

 

Karate klub Radnik iz Donjeg Vakufa je nastao 2003. godina a od tad do danas kroz klub je prošlo više od 500 djece koje su naučili svoje prve karate kate. Treninge održavaju u jedinoj dvorani u Donjem Vakufu u sklopu Mješovite srednje škole u gradu na Vrbasu.

Trenutno 30 aktivnih članova 

-  Trenutno imamo oko 30 članova u svi  uzrasnim kategorijama. a klub se može pohvaliti s mnoštvo medalja sa državnih i međunarodnih takmičenja, kao i priznanja od Sportskog saveza općine Donji Vakufa - rekao je Sabahudin Opardija, trener u Karate klubu Radnik iz Donjeg Vakufa.

Opardija dodaje da od aktivnih takmičara brojne medalje za klub su osvojili Amina Spahić,Miralem Kulač,Velid Ugarak,Ahmed Selman i Hamza Katkić. 

- Plan za budućnost je da povećamo broj članova i napredujemo na rezultaskom planu. Sljedeće godine u Donjem Vakufu bi trebala biti napravljena sportska dvorana tako da ćemo imati bolje uslove za rad - istakao je Opardija.

 opardija11

Opardija: Plan za budućnost je da povećamo broj članova

Trener u Karate klubu Radnik Kanita Kurić ističe da već 12. godina se u Donjem Vakufu organizuje karate turnir u znak sjećanja na bivšeg načelnika gradića na Vrbasu i velikog karate entuzijastu Arifa Magrdžiju. 

- Učešće na ovogodišnjem tradiocionalnom turniru je uzelo 13 klubova iz Bosne i Hercegovine sa ukupno 141 prijavljenih takmičara. Najuspješniji klub na takmičenju je bio KK "Mladost" iz Viteza s osvojene 22 medalje - kazala  je Kurić.

Kurić je još dodala da je raduje činjenica što sve više mališana iz Donjeg Vakufa se učlanjuje u karate klub "Radnik".

Karate podstiče samodisciplinu

-  Kao sport i borilačka vještina karate podstiče samodisciplinu i razvija koncentraciju i svijest. Interaktivna narav karate nudi temelj za učenje i vježbanje životnih vještina poput skromnosti, uzajamnog poštovanja, iskrenosti i pozitivnog razmišljanja. Sve to zajedno s poštenjem, pravilima ponašanja čine načela na kojima je karate utemeljen. Za djecu je od velikog značaja da se bave sportom koji im omogućava rekreaciju i zdrav razvoj. Nadam se da će se svake godine broj novih članova povečavati, rekla je Kurić.

kanita-kuric-11

Kurić: Svaka pomoć za karate klub je dobro došla

Potrebno više ulagati u sport

Trener u KK "Radnik" Kanita Kurić apeluje na sve one koji mogu pomoći da se karate sport još više razvija u Donjem Vakufu i da omladina ide u dvorane da trenira, a ne kafe da ispija.

- Stanje općenito u sportu u Donjem Vakufu, ali i cijeloj BiH je očajno tako da svaka pomoć za karate klub je dobro došla. Stanovnici Donjeg Vakufa se poznati po tome što vole svoj grad i svoje sportiste, tako da sam sigurna da pomoć neće izostati, kazala je Kurić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.