BORILAČKI SPORTOVI

CERIĆ: Želim da uživam u borbama na olimpijadi

Najbolja sportistkinja Bosne i Hercegovine

Fena

2.6.2016

Najbolja sportistkinja Bosne i Hercegovine, judistkinja Larisa Cerić, prošle sedmice osvojila je bronzanu medalju na Masters turniru u meksičkom gradu Guadalajara i na taj način ovjerila normu za olimpijske igre u brazilskom Rio de Janeiru koje će biti održane ovog ljeta. 

Cerić je sedma bh. sportistkinja koja je uspjela izboriti plasman na olimpijske igre, a, kako je kazala na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu, svoj sportski san je ispunila nakon dvije godine teških kvalifikacija za nastup na olimpijadi,  koje je uspješno okončala na Mastersu u Guadalajari, na kojem je učestvovala elita iz samog vrha svjetske judo rang liste - 16 najboljih judaša i judašica na planeti.

- Iako sam imala dosta težak žrijeb u drugom kolu sam uspjela savladati odličnu Korejanku Kim Minjeong, a zatim sam poražena od Japanke Yamabe Kanae. Nakon toga sam upisala pobjedu protiv Holanđanke Tessie Savelkouls, te je uslijedila borba za medalju protiv Tunižanke Cheikh Rouhou Nihel, koju sam dobila iponom i osvojila novih 280 bodova za svjetsku rang listu. Osjećam se odlično, dugo sam čekala ovu medalju i kraj kvalifikacija – izjavila je Cerić.

Dodaje da je izuzetno ponosna na rezultat u Guadalajari, pošto  nije bila jedna od nositeljki turnira, te da će  do olimpijade raditi u Sarajevu, s ciljem da se što bolje spremi, ali i opusti da bi u Brazil otputovala bez pritiska.

- Ne želim otputovati u Rio pod pritiskom ili imperativom pobjede, želim da uživam u borbama jer plasman na olimpijadu je nagrada za dugotrajan i naporan rad. Naravno, neću se samo zadovoljiti učešćem na olimpijskim igrama, ali isto tako ne želim sebi stvoriti nepotrban pritisak. U Riu je sve moguće, mogu pobijediti, ali i izgubiti u prvom kolu – objasnila je Cerić.

Plan i program priprema za OI dogovorit će u narednom periodu s trenerom Branislavom Crnogorcem, koji nije želio prognozirati njene rezultate na olimpijadi.  

- Larisa se bori u najtežoj i najatraktivnijoj konkurenciji +78kg. Na osnovu njenih prethodnih rezultata mogu biti optimist o pitanju konačnog plasmana na olimpijadi, ali isto tako je nezahvalno prognozirati konačni rezultat jer je judo sport u kojem svako svakoga može dobiti. Naravno, bilo bi dobro da nam žrijeb bude naklonjen i da Larisa na početku takmičenja izbjegne najteže protivnice, ali u svakom slučaju ona je pokazala da može dobiti i najbolje takmičarke svijeta – izjavio je Crnogorac.

Crnogorac dodaje da, iako nova svjetska rang lista nije objavljena, Larisa Cerić sigurno ispunjava normu za olimpijadu, a za očekivati je da će se naći na desetom ili jedanaestom mjestu rang liste, duboko u olimpijskoj normi.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.