BORILAČKI SPORTOVI

Floyd Mayweather i Conor McGregor u noći između subote i nedjelje u Las Vegasu ukrstit će rukavice: Tuča od milijardu dolara

Piše: A. M.

26.8.2017

Američki bokser Floyd Mayweather i irski MMA razbijač Conor McGregor u noći između subote i nedjelje u Las Vegasu ukrstit će rukavice u jednoj od najočekivanijih borbi decenije, u kojoj je jedina nagrada – novac. Naslov ovog meča “The Money Fight“ sve govori - “borba za novac“.  

Dobra forma

Sudar vjerovatno najkompletnijeg boksera svih vremena s „ubicom“ iz oktagona. Pravila su bokserska, s određenim izuzecima (kao što je udarac iz skoka, takozvani “supermen“), a spojio ih je ogroman novac. Neke procjene kažu da će ova borba obrnuti nekoliko milijardi dolara.

Najskuplji meč svih vremena u TV prijenosu će pratiti više od 50 miliona ljudi u Americi, dok će slika iz Las Vegasa stići u 200 zemalja svijeta, u više od milijardu domova. Procjene koliko će borci zaraditi variraju, ali su najbliže one koje pokazuju da će Mayweather biti bogatiji za 200 miliona dolara, a McGregor za dvostruko manje.

Osim velike zarade, šou-tajma i prestiža, njihova borba nema takmičarsku važnost, a mnogi iskreni i stari ljubitelji plemenite vještine nisu oduševljeni time što su novac i biznis pobijedili i ovoga puta.

- Za mene je ovo samo jedna borba u nizu. Znam šta bi trebalo da uradim. Opušten sam i miran, ovo nije ništa novo za mene. Mislim da sam u dobroj formi. Vjerujem da su navijači uzbuđeni. Znam koliko me cijene, a to što sam akter tri najskuplje borbe svih vremena govori i koliko sam dobar i popularan - rekao je Mayweather.

Poslati na pod
 

McGregor je bio mnogo ratoborniji... 

- Jedan dio mene kaže da želim da ga povrijedim, možda i ponizim. Drugi dio mi kaže – uništavaj ga lagano. Ne znam šta da izaberem, još nisam odlučio, ali imam moć da ga „otpušem“. Bit će na podu u prvoj rundi, bit će na podu i u drugoj, a možda tada odlučim šta da radim - da ga ponizim ili da ga ostavim da pati do kraja - poručio je kontroverzni Irac.



Dijamanti, safiri, smaragdi...

Svjetska bokserska federacija (WBC) izradila je specijalni „novčani pojas“ namijenjen pobjedniku borbe između Mayweathera i McGregora. Pojas koji će pripasti pobjedniku izrađen je od aligatorove kože koja je stigla iz Italije i sadrži 3.600 dijamanata, 600 safira, 160 smaragda i otprilike oko kilogram i po 24-karatnog zlata. 

Kladio se na sebe

Osim što je vrhunski bokser, Mejveder je poznat kao i pasionirani ljubitelj kladionice. I uoči borbe protiv McGregora, Mayweather je posjetio kladionicu. Amerikanac se kladio na svoju pobjedu i uložio je 5 miliona dolara, a ukoliko dobije meč, imat će zaradu od 1,25 miliona dolara.

To nije boks, to je borba

Nedavno penzionisani bokser Vladimir Kličko smatra da u predstojećoj borbi Irac ima vrlo male šanse protiv Mayweathera. Ukrajinac je kazao da bokser ima male šanse u borbi po MMA pravilima, baš kao što MMA borac ima male šanse po bokserskim pravilima. 

- Iznenađen sam što je Mekgregor uopće pristao da se bori po bokserskim pravilima. Mislim da ima male šanse protiv Mayweathera – kazao je Kličko. 

S druge strane, predsjednik UFC-a Dana White vjeruje u McGregora.

- Oni koji kažu da McGregora nema šanse mislim da griješe. Naprotiv, njegove šanse su velike, jer to neće biti boks, to će biti tuča, prava borba - rekao je White.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.