BORILAČKI SPORTOVI

Od kapitena Mančester junajteda do ringa: Ferdinand postaje profesionalni bokser

Ferdinand: Ima sve preduvjete za uspjeh

Piše: Avaz.ba

20.9.2017

Dvanaest godina nosio je dres Mančester junajteda, bio je i kapiten engleskog velikana, bogatu fudbalsku karijeru okončao je 30. maja 2015. godine, a sada se vraća sportu, ali ne onom koji ga je učinio planetarno poznatim. Nekada sjajni stoper Rio Ferdinand postaje profesionalni bokser.

Mnogo trofeja

- Na ovo sam se odlučio jer je u pitanju izazov. Osvajao sam titule, sada me zanimaju šampionski pojasevi - kazao je ovaj 38-godišnjak u dresu “Crvenih đavola” koji je šest puta osvojio naslov u Premijer ligi Engleske, ima titulu Lige prvaka iz 2008. godine, 81 nastup za “Gordi albion”... 

Ferdinand, koji se druži s aktuelnim svjetskim prvakom u teškoj kategoriji, sunarodnjakom Entonijem Džošuom, u posljednje vrijeme često je na društvenim mrežama objavljivao snimke kako boksuje. U novom sportu vodit će ga Britanac Riči Vudhol (Ricie Woodhall), nekada istaknuti bokser. 

Ferdinand i svjetski prvak Džošua: Dobiva li boks novu zvijezdu?

Ima potencijal

- Iskreno, mislim da Rio može postati profesionalni bokser, samo mu treba vremena. Izuzetno snažno udara desnom rukom, ekstremno je fizički pripremljen, ali i voljan da uči. On ima sve preduvjete za uspjeh, visinu, dobar raspon ruku, što će mu biti prednost u odnosu na rivale iz njegove kategorije. Definitivno ima potencijal da osvoji titulu jednog dana - rekao je Vudhol za BBC.

Nosi se sa smrću supruge

Ovog ljeta Ferdinand je otkrio da se boksom ne bavi samo kako bi ostao u formi, nego da mu to pomaže da se nosi sa smrću supruge. Ona je preminula od karcinoma dojke prije dvije godine, u isto vrijeme kada je Ferdinand završavao s fudbalskom karijerom. Ostao je sam s troje djece i boks mu je izlaz i ispušni ventil.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.