BORILAČKI SPORTOVI

Potvrđen novi bokserski spektakl: Vilder protiv Ortiza, pobjedniku meč s Džošuom?

Avaz.ba

21.9.2017

Ovo je definitivno godina boksa. To se potvrđuje i prema posljednjoj vijesti prema kojoj će WBC-ov prvak u teškoj kategoriji Deonataj Vilder (Deonatay Wilder) braniti svoj pojas protiv opasnog Kubanca i prvog izazivača Luisa Ortiza. 

Meč je i službeno potvrđen za 4. novembar u Barclays Centru u Bruklinu.

Radi se o jednom od najboljih bokserskih duela godine, ali i meču koji bi mogao odrediti budućeg protivnika Entonija Džošue (Anthony Joshua) za ujedinjenje teškaških pojaseva. Obojica boksera su neporaženi; Amerikanac s 38 pobjeda od čega je čak 37 stiglo nokautom i Kubanac s 27 pobjeda i 23 nokauta. 

Vildera u akciji nismo vidjeli od februara kada je lagano pobijedio zamjenu u posljednji trenutak Žeralda Vošingtona (Gerald Washington) prekidom u petoj rundi. Ukupno je čak pet puta uspješno branio svoj WBC pojas svjetskog prvaka. Jedini protivnik koji je uspio preživjeti svih 12 rundi s Vilderom je Berman Stiverne, upravo u meču za svjetsku titulu.

38-godišnji Ortiz se nije borio od decembra 2016. godine kada je u sedmoj rundi prekidom svladao Dejvida Alena (David Allen). Ovo će mu biti daleko najveći ispit u karijeri i prva prilika za osvajanje svjetske titule. 

Zanimljivo, Vilder i Ortiz se bore istog dana kada je u Njujorku zakazana UFC-ova mega priredba s Bispingom i GSP-om u glavnim ulogama (UFC 217), a samo sedam dana nakon meča Džošue i Puleva. Ukoliko Džošua i Vilder slave u svojim nadolazećim mečevima, bokserski analitičari procjenjuju da bi njihov međusobni duel za ujedinjenje titula mogao uslijediti negdje u 2018. godini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.