BORILAČKI SPORTOVI

Pogledajte pravi dragulj iz historije, borbu Riksona Grejsija i Čaka Norisa

Avaz.ba

25.9.2017

Legendarni glumac i majstor borilačkih vještina Čak Noris (Chuck Norris) je bio prije 30 godina u Rio de Žaneiru (Rio de Janeiru) te je odlučio posjetiti dvoranu porodice Grejsi (Gracie) i okušati se u grapplingu s njim. 

Tako započinje ova priča, samo jedna iz sadržajnog života prave borilačke i glumačke legende, koji je godinama zabavljao sve ljubitelje akcijskih filmova, da bi posljednjih desetak godina postao zvijezda viceva koji imaju samo jednu pouku, da nema toga što Noris ne može. Danas 77-godišnji Čak je ispričao što se to dogodilo prije više od 30 godina, kada je odlučio upoznati porodicu Grejsi, prenosi Fightsite.

“Pronašao sam ih u Brazilu i otišao sam u njihovu dvoranu. Tamo sam upoznao gospodina Grejsija, oca i glavu porodice, Riksona, koji je u to vrijeme bio svjetski prvak i Rojsa. Pitao sam mogu li trenirati s njima i odmah su pristali. Bio sam crni pojas u judu, pa sam mislio da imam dobre grappling vještine. Bio sam na podu s Riksonom (Ricksonom) i osjećao sam se kao da u životu nisam dobio lekciju, čovjek se poigravao sa mnom. Nakon toga sam odradio nešto s Rojsom, da bi na kraju gospodin Grejsi zatražio da odradim s njim.

Bio je vrlo nizak i brzo sam došao u gornju poziciju. Onda mi je on rekao da ga udarim, na što sam mu ja rekao da neću, no on je zahtijevao. Onda sam zamahnuo i to je posljednje čega se sjećam. Iduća scena mi je buđenje, a toliko sam jako bio ugušen da nisam mogao gutati. Ispričao mi se i rekao mi da nije htio ugušiti me toliko jako. Onda mi je rekao da bi htio da ostanem s njima te da može od mene stvoriti sjajnu jiu-jitsu osobu. No, u to sam vrijeme počinjao snimanje filma i nisam mogao. Kada sam došao u Los Angeles sam počeo raditi s Rorionom Grejsijem, a onda sam otišao kod braće Mačado (Machado), gdje sam evo sada već 28 godina.”

Čak je već godinama crni BJJ pojas trećeg stepena, a osim toga posjeduje crni pojas u karateu, u kojem je višestruki svjetski prvak te u judu, Chun Kuk Dou (kojeg je osnovao i ustanovio), Tang Soo Dou i Taekwondou.

Kao dokaz ovog Norisovog posjeta Brazilu, postoji i video u kojem možemo vidjeti njegov duel s članovima porodice Grejsi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.