BORILAČKI SPORTOVI

Lenoks se prisjetio legendarne sedme runde s Mavrovićem...

Avaz.ba

27.9.2017

Na današnji dan 1998. pobijedio sam jako dobrog i neporaženog Željka Mavrovića jednoglasnom odlukom sudija i zadržao svoj naslov po WBC verziji, napisao je jučer na svom Instagramu bivši svjetski prvak Lenoks Luis (Lennox Lewis) prisjetivši se fantastičnog meča u 12 rundi u kojima ga je namučila Šaka sa Srednjaka.

Tog 26. septembra prije 19 godina Željko Mavrović doživio je svoj prvi poraz u 28. profesionalnom meču, no bio je to ujedno i njegov posljednji meč te sudar s britanskim majstorom o kojem i danas ljubitelji boksa rado pričaju. Posebno u sjećanju ostaje legendarna sedma runda u kojoj je Mavrović opasno pritisnuo Luisa i umalo ga nokautirao. Ipak, fizički moćniji Britanac se ipak nekako izvukao, a gotovo dva desetljeća kasnije jasno se sjeća u kakvim je problemima bio, pišu 24sata.hr.

- Mavrović je bio žestok bokser, a ovo je bio njegov jedini poraz u karijeri. Čuo sam nedavno da se namjerava vratiti u ring, ali nisam siguran da je to učinio. Definitivno je zaslužio moje poštovanje jer ovo je bila jedna od mojih najtežih pobjeda u karijeri - napisao je Lewis uz video upravo te sedme runde u kojoj je umalo ostao bez pojasa svjetskog prvaka.

Na žalost, Mavrović se nakon te borbe nikad više nije vratio boksu. Njegov skor u profesionalnom boksu zaustavljen je na 28 mečeva, 27 pobjeda, 22 nokauta i jedan poraz. I još nešto, Šaka sa Srednjaka nikad nije bila nokautirana...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.