BORILAČKI SPORTOVI

Dok ne osvojimo medalju, kao da ne postojimo

Fetahović: Već deceniju u boksu

E. J.

25.12.2017

Adem Fetahović zakoračio je prije deceniju u ring, kao 11-godišnjak. 

Od tada do danas, strpljivo je gradio karijeru, čija je kruna, za sada, naslov najboljeg boksera Regionalne lige, u kojoj nastupaju klubovi sa područja bivše Jugoslavije.

Prvi meč

- Prvi meč sam imao 2007. godine, od tada do danas, nastupio sam u 130 borbi, od kojih sam izgubio tek dvadesetak. Što se tiče nagrade u Regionalnoj ligi, meni je to velika čast, jer je dobro poznat kvalitet boraca s ovih prostora.

Ja sam, kao član Radnika iz Bijeljine, boksao sva kola i postigao sve pobjede - kaže Adem (21), koji je za Bijeljince nastupao na svojevrsnoj posudbi iz matičnog Bokserskog kluba Ilidža.

Adem naglašava da je porazno da glavni grad Bosne i Hercegovine nema svog predstavnika u ovom regionalnom takmičenju, pogotovo zato što Ilidža svojim stručnim i takmičarskim kadrom ima potencijal da bude u vrhu.

- Džemal Bošnjak, Ali Jež, Hasan Karahodžić, ja... Ilidža ima jaku ekipu, koja bi sigurno mogla konkurirati za visok plasman, ali nam je potrebna finansijska podrška, a toga nema. Čini mi se da se nas sjete tek kada osvojimo medalju, do tada kao da i ne postojimo - ističe reprezentativac BiH, koji nastupa u velter-kategoriji, do 69 kilograma.


Ademov prvi izlazak u ring

Gubio za medalju

A, od medalje, evropske, kaže, dijelila ga je samo jedna borba, i to u dva navrata.

- Dva puta sam gubio direktno u borbi za medalju na Evropskom prvenstvu i još dva puta na posljednoj prepreci za plasman na Olimpijske igre. Nije baš jednostavno kad, recimo, izađeš pred 10.000 Ukrajinaca i boriš se protiv njihovog takmičara u meču odluke...

Ipak, nadam se da ću nastupiti na narednim Igrama, to bi bila kruna moje amaterske karijere. Sad mi je lakše, jer sam postao olimpijski stipendista, na meni je da dam sve od sebe i da pokušam izboriti nastup 20120. u Tokiju - objašnjava Fetahović.

Svi rade sa mladima

Ademov trener u klubu i reprezentaciji je njegov amidža Almedin, proslavljeni bh. borac, koji naglašava da je osnovni problem našeg boksa to što imamo mnogo klubova, a malo vrhunskih boraca.

- Ne želim pričati o mom klubu, naši rezultati su dobro poznati. No, problem je to što imamo masu klubova koji stalno pričaju kako je bitan rad sa mladima, da njih treba forsirati i slično.

No, red je da neko, nakon 20 godina, pita gdje su ti mladi, da li je neko od njih postao uspješan senior. Teže je napraviti jednog seniora nego 100 pionira, jer se u seniora, uz mnogo treninga i vježbe, nešto treba i uložiti - kaže Almedin, inače osvajač zlatne medalje na Mediteranskim igrama 1993. u francuskom Monpeljeu.


Sa peharom najboljeg takmičara u regiji

Primjer Bošnjaka

Adem navodi primjer svog klupskog kolege Džemala Bošnjaka (32), koji već godinama tuče najbolje borce na međunarodnoj sceni u poluteškoj kategoriji, ali nikako da napravi rezultat vrijedan medalje.

- Bošnjak je ove godine u Regionalnoj ligi dva puta pobijedio hrvatskog boksera Damira Plantića, koji ima evropsku medalju. No, naša je nesreća to što ključne međunarodne mečeve uglavnom imamo u gostima ili protiv boraca iz država koji imaju jak bokserski lobi, što se na kraju odrazi i kroz neke sporne sudijske odluke - kaže Fetahović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.